Hírek

2016.09.08. 19:02

Veszélyben dolgoznak az autóbusz-vezetők?

Megyénkre nem jellemző a brutalitás, de szóbeli atrocitások érik az autóbuszsofőröket.

Piltman-Horváth Barbara

Az elmúlt időszakban többször is érte atrocitás, tettlegességig fajuló inzultálás a buszsofőröket. Erre reagálva az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) egy felhívást tett közzé, aminek aláírói beszüntetik az első ajtós felszállítást és a jegyellenőrzést, amíg nem garantálják számukra a biztonságos munkakörülményeket. Várakozásaik szerint a kezdeményezéshez nemcsak a Budapesti Közlekedési Vállalat csatlakozik, de más buszt üzemeltető cégek is, várhatóan a napokban szüntetik be a munkát.

Rácz Péter buszvezető menetjegyet ad ki. A szakszervezet elvárja, hogy zárható fülkék legyenek
Fotó: Penovác Károly

A szakszervezet elvárja, hogy zárható fülkéket biztosítsanak a sofőröknek, illetve kamerarendszerrel is védjék őket. Ezenkívül szeretnék, ha felülvizsgálnák a közszolgálatot ellátó személyek védelméről szóló törvényt, és ha kell, szigorítsák a támadókra vonatkozó büntetési tételt. Megyénkben inkább csak szóban érik atrocitások a sofőröket.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a megyei helyi járatokat és távolsági buszokat üzemeltető Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t (ÉNYKK), ahol azt a választ kaptuk, hogy szerencsére megyénkre nem jellemző az ilyen brutalitás. Elmondásuk szerint jellemzően a helyi járatos autóbusz-vezetőket éri, gyakorlatilag naponta szóbeli atrocitás.

Várakozó utasok a veszprémi autóbusz-pályaudvaron. A helyközi járatokon nincs vezetőfülke

- Szerencsére elmondható, hogy régiónkban ezek általánosságban nem jutnak el a tettlegességig. A helyi járatos autóbuszok többnyire vezetőfülkével ellátottak. A helyközi járatú autóbuszokon vezetőfülke nincs, beépítésüket nem tervezzük. A vezetőfülkék esetleges beépítése típusmódosítást eredményezne, melyet csak a megfelelő hatósági engedélyek beszerzése után lehetne elvégezni. Társaságunk autóbusz-vezetői tisztában vannak ezekkel a körülményekkel, ezért állandó félelmet nem éreznek.

Óhegyi Zoltán veszprémi helyi járatos buszvezető megkeresésünkre elmondta, napi szinten érik atrocitások, olyan is előfordult, hogy tettlegességig fajult. - A probléma abból fakad, hogy főleg az esti órákban, illuminált állapotban vagy esetleg kábítószer hatása alatt kivételezettnek érzik magukat az emberek, és megsértődnek, ha számon kérem őket, mutassák fel a jegyüket vagy a bérletüket - mondta a buszsofőr. Óhegyi Zoltánnal az is megesett, hogy valakit leszállított érvénytelen jegy miatt, majd a fiatal úgy gondolta, egy köpéssel zárja le a történteket, de előfordult már olyan is, hogy a buszt kezdték el rugdosni dühükben, miután érvényes igazolvány híján leszállította őket.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Farkasdi Lajos: - Ritkán utazom autóbusszal. A közbiztonság jó, kifogásom az udvariassággal van. A fiataloknak eszükbe sem jut átadni a helyüket az időseknek, és a buszra is ők szállnak fel elsőként. Van kivétel, de egyre kevesebb.

Császár Lászlóné: - Elvétve ülök buszra, ám ezen a héten sokat utaztunk a gyerekekkel. A sulijáratok zsúfoltak, de a közbiztonság nagyon jó. Sosem ért kellemetlenség, és a késő esti járatokon is biztonságban érzem magam.

Fotó: Meleg Andrea

Varga László: - Mindig autóbusszal járok dolgozni. Eddig semmilyen atrocitás nem ért, és nem éreztem úgy, hogy félteni kell a pénztárcámat, vagy félnem kellene bármitől is. Egyedül a járat zsúfoltsága kellemetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!