Iszkáz

2015.09.07. 10:30

A tűzrakó után pajtát építenek Iszkázon

Iszkáz - Közösségi építőtábort szerveztek Nagy László születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából a költő emlékházánál. Budapesti egyetemisták egy tűzrakót hoztak létre az udvaron.

Penk Tímea

A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány kuratóriumának az elnöke, Réthy Kata számolt be a programról.

- Évek óta dédelgetett tervünk egy úgynevezett Pegazus-pajta megépítése, amely egyszerre alkalmas helyszíne, színpada lenne szabadtéri rendezvényeinknek, a hozzá tartozó vizes blokk pedig végre biztosítaná a népes közönség kulturált kiszolgálását - mondta a kuratórium elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a tágas udvar egy ilyen épületegyüttessel versmondók, színjátszók, versbarátok, kézművesek, irodalombarát túrázók, iskolai kiránduló osztályok fogadását és  táborozását tenné lehetővé, igazi alkotóházként működhetne az emlékház. A pajta megépítésére az alapítványnak jelenleg nincs megfelelő erőforrása, ezért egy kisebb projektet indított, amelynek szakmai konzulense Csernyus Lőrinc építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Budapesti egyetemisták egy fedett tűzrakót építettek az udvaron annak reményében, hogy a mostani munkát látva sikerül megfelelő támogatást nyerni az eredeti elképzelés megvalósításához.

- Amikor az egyetemisták elkezdték a munkát, nem gondoltuk, hogy a falubeliek ilyen nagy számban nyújtanak segítséget, állnak a jó ügy mellé. A felsőiszkázi Nagy Sándor és Nagy Zsuzsa készítette elő, hogy a fiatalok építeni tudjanak - számolt be Réthy Kata, aki nagyra értékelte a példátlan méretű összefogást,  a kalákában végzett, közösséget is építő munkát.

Borsai Szandra, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója két éve kezdett el járni az emlékház rendezvényeire. A költő fiával, Nagy Andrással és Falusi Mártonnal való barátsága során merült fel a közösségi építkezés ötlete.

- Én voltam az egyik tervező és a segéd-építésvezető. A helyi önkormányzat és az itt élő emberek is sokat segítettek - mondta Borsai Szandra, aki szerint az egyetemisták hasznos tapasztalatokra tettek szert a tűzrakó építése során.

Miklós Bernadett építésvezetőként koordinálta az iszkázi munkát.

Miklós Bernadett építésvezető, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója Fotó: a szerző

- Tizennégy hallgató vett részt a több mint egy hétig tartó közösségi építésben. Még a következő hétvégén visszajövünk néhány kisebb feladat befejezésére - nyilatkozta az építésvezető. A budapesti csapat a Nagy László emlékház kertjében sátorozott. A fiatalok hálásak voltak a falubeliek segítségéért, akik közül többen részt vettek a munkálatokban, illetve az egyetemisták ellátásáról gondoskodtak.

- Nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, hogy jövőre is tudunk jönni - mondta Miklós Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!