bíróság

2019.05.30. 07:00

Gázpalackokat loptak, többmilliós kárt okoztak a tapolcai cégnek

Két férfi alaposan kirámolt egy gázpalackokat tároló telephelyet, amivel ötmilliós kárt okoztak. Egyikük felfüggesztett börtönbüntetést kapott, társát nem sikerült beazonosítani.

Mátételki András

A Marosvásárhelyen lakó B. Istvánt egy meglehetősen régi ügy miatt ítélték el jogerősen a törvényszéken. A 30 éves férfi, aki Németországban gépkocsivezető, az eljárás során ismeretlenül maradt társával 2016. december 3-án a délutáni órákban érkezett meg Tapolcára, a Dobó laktanya területén lévő, kerítéssel elzárt egyik telephelyhez.

A kaput felfeszítették, levágták a raktárajtóról a lakatot, majd berakták az ipari gázpalackokat a telepen talált autóba, amellyel azokat kiszállították bérelt FIAT Ducatójukhoz. A legértékesebb nyolc darab, klímagázzal töltött 60 kilós palack 1,8 millió forintot ért.

Az 54 gázpalack ellopásával összesen mintegy 4,8 millió forintos kárt okoztak tapolcai kft.-nek.

B. István tagadta a bűncselekmény elkövetését, de azt elismerte, hogy aznap járt Tapolcán, ahol egy ismerősének segített a költözködésben.

A telephely gazdája a betörést követően elmondta a rendőröknek, hogy két héttel korábban járt nála két gyanúsan viselkedő férfi, akik kocsijukkal nem álltak be a telepre, mint mások, hanem távolabb parkoltak le. Semmit nem vásároltak, csak alaposan körbenéztek… Amikor elmentek, a kft. vezetője felment a volt katonai őrtoronyba, ahonnan feljegyezte az idegenek kocsijának típusát és rendszámát. A bíróságon a vádlott nem emlékezett arra, hogy saját kocsijával járt-e a kritikus napon Tapolcán, ám a telephelyről részletes leírást tudott adni.

Az Ajkai Járásbíróság a magyar anyanyelvű B. Istvánt nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás miatt két év négy hónap börtönre ítélte, s négy évre kiutasították Magyarországról. A bíróság a vádlottal szemben 4,8 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el.

A Veszprémi Törvényszék a büntetését két évre csökkentette, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették.

A döntést azzal egészítették ki, hogy a kétgyerekes család­apának nem kell elhagynia az országot, de a kárt meg kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!