Kert

2017.07.31. 13:06

Saját fáról saját biocitromot

VESZPRÉM Ha citromfát szeretnénk nevelni, nyáron egyszerű dolgunk van, a növény szereti a meleget és beérleli a gyümölcsöt.

Tóth B. Zsuzsa

Ki ne vágyna rá, hogy saját otthonában a fáról szedhesse le a citromot, amely nem vegykezelt, bio, egészséges, ízletes. A citrom mediterrán növény, ma már nagyon könnyen beszerezhető a kertészetekben, de sokan külföldi nyaralásról hozzák haza. Megél egy nagyobb cserépben vagy dézsában is, lehetőleg déli fekvésű helyre tegyük az edényét.

 

Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a földje, ugyanakkor ne legyen alatta pangó víz és kapjon elég tápanyagot is az öntözővíz mellett. Hetente tápoldatozzuk speciális szerrel. Télre tíz-tizenkét fokos, hűvös, természetes fénytől világos helyre vigyük pihenni, gondoskodjunk róla, hogy ne legyen tetves és ha kell, metsszük meg. Ne öntözzük túl. Ha túlságosan melege van, vagy nem kap elég vizet, könnyen lehullathatja a leveleit. Ősszel mérsékelt öntözéssel szoktathatjuk a téli pihenőhöz, tavasszal pedig a napfényhez kell fokozatosan hozzászoktatni, különben megperzselődhetnek a levelei. Ilyenkor újra megmetszhetjük, valamint ebben az időszakban sikeresen szaporíthatjuk dugványozással. Két- három leveles ágakat tegyünk nedves földbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!