Kézilabda

2011.03.23. 06:33

A gyorsaság szerelmese

Balatonfüred - Élete legjobb döntésének tartja, hogy a Balatonfüredi KSE NB I-es férfi kézilabda együtteséhez igazolt. A bizalmat igyekszik meghálálni, hetek óta az alakulat egyik húzóembere. Füredi meccset ma már elképzelni se lehet anélkül, hogy egy-egy bravúrja után ne skandálnák a szurkolók, hogy "Szabó Tomi, Szabó Tomi".

B. Virág Rita

"A kapuban: Szabó Tamás" - kiáltja a világba egyre gyakrabban a füredi kézilabda meccsek szpíkere. Nem hiába kell miatta felemelni a hangját a kommentátornak, a főiskolás válogatottal világbajnoki címet szerző hálóőr hetek óta kirobbanó formát mutat, csapata egyik legjobbja, oroszlánrészt vállalt a társaság idei nagyszerű sikereiben.

- Ugyan szinte mindenhonnan azt halljuk, ne csüggedjünk, hogy nem sikerült a négybe jutnunk, azért kissé csalódottak vagyunk. Sokunk álma foszlott szerte a Fradi elleni döntetlennel - húzta alá a füredi kapus. - Persze sok szép eredményt tudunk felmutatni, hiszen többek között legyőztük itthon a Szegedet és idegenben a Tatabányát, azonban a legjobb négybe vágytunk, ahová most már csak csodával határos módon juthatunk be.

Tamás a tavalyi szezon félidejében érkezett Füredre, a megsérült és az azóta már Ausztriába távozó Szabó Imre pótlására igazolták le, ám mivel jól teljesített, nem volt kérdés, hogy az idény zárultával is számítottak rá.

Most úgy fogalmazott, kiegyensúlyozott  teljesítményét annak köszönheti, hogy élvezi edzője, Sótonyi László, a csapata és a szurkolók bizalmát, valamint kapustársa, Szathmári János is rengeteget segít neki.

Elmesélte, annak idején Komlón kezdett el kézilabdázni, Zimmer Tamás edző figyelt fel tehetségére.

- Mindig is kapus szerettem volna lenni, egyrészt, mert sosem szerettem futni, másrészt, mert bár csapatjátékról beszélünk, ott mégis egyedül van az ember, és ettől egy kicsit különlegesnek tartom ezt a posztot.

Első nagy példaképének az orosz Sevcov kapust tartja, aki Komlón is védett. Tamást gyerekkorában teljesen lenyűgözte, ahogy skandálják az orosz kapus nevét, akkor határozta el, komolyan szeretne a sportággal foglalkozni.

- Akkor számunkra még óriási megtiszteltetést jelentett, ha utánpótlás játékosként a felnőtt csapattal gyakorolhattunk. Dömös Tiborral kerültünk fel és bizony akadt olyan nap, amikor serdülő, ifi és felnőtt edzésen is részt vettem. Az ifi bajnokságban szerepelni is komoly presztízs volt, akkori ellenfeleink közül ma már többen válogatottak. Gondolok itt például Törő Szabolcsra, Laluska Balázsra, vagy Tatai Péterre.

Szabó Tamás 17 évesen egy Nyíregyháza-Komló Magyar Kupa mérkőzésen mutatkozott be a felnőttek között. Az utolsó percekben lépett pályára és legalább két védést bemutatott, azonban más okból is örökre emlékezni fog ezekre a pillanatokra.

- A félpályáról Mohácsi Árpád megkínált egy lövéssel és bizony gól lett belőle. Őszintén szólva elég rosszul esett ez a találat - mondta hangjában még mindig érezhető bosszúsággal.

Tamás egyébként, amikor nem kézilabdázik, a gyorsaság, az autók szerelmese. Rendszeresen bújja a szaklapokat, a világhálón az erre szakosodott fórumokat. Tagja az Astra Coupé Klubnak is.

- Ebből a típusú kocsiból nem sok van az országban, nagyjából ötven körüli a számuk. A klub tagjai természetesen  mindannyian ilyen verdát birtokolnak. Rendszeresen szervezünk találkozókat, ahol mindenki megmutathatja a saját feltunningolt kocsiját és közben jókat beszélgetünk, információkat cserélünk, finomakat főzünk.

Kiderült, saját kocsiját legtöbbször egyedül javítja, szereli, a nyárra egy szárnyat és új alufelnit tesz majd rá. Azt mondta, iskolában ezt soha nem tanulta, minden ismeretét könyvekből, szaklapokból és ismerősöktől szerezte.

 

Szabó Tamás eddigi pályafutása egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a magyar egyetemi és főiskolás válogatottal tavaly nyáron világbajnoki címet szerzett. A kapus Komlón kezdte a pályafutását, kölcsönben szerepelt Szigetváron, majd Nagykanizsán, ahol egyébként az edzői pályáját kezdő Sótonyi László volt a szakvezető. Ezután Pécsre igazolt a második vonalba, majd négy évet Komlón védett. A 2009/10-es szezonban került Gyöngyösre, ahonnan az idény közepén távozott a Balatonfüredi KSE hívására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!