VÁRPALOTA

2018.06.07. 07:00

Közösségi kertet hoznának létre a Készenléti-lakótelepen

A Társadalmi együttműködést segítő programok Várpalotán pályázat részleteiről tartott lakossági tájékoztatót a napokban a várpalotai önkormányzat a Készenléti-­lakótelepen.

Szabó Péter Dániel

Katona Csaba alpolgármester (középen) szerint a közösségépítés az elsődleges cél a lakótelepen és környékén Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Közösségi kert megvalósítására nyert el pályázati forrást Várpalota. A Társadalmi együttműködést segítő programok Várpalotán pályázat segítségével a helyi családokat szeretnék bevonni azzal a céllal, hogy a programban részt vevő közösség saját felhasználásra termelhesse a zöldségeket és gyümölcsöket. Az elképzelésről Katona Csaba alpolgármester számolt be részletesen. Elmondta, a pályázat kifejezetten a lakótelepen és a Baglyasban élők közösségépítését célozza meg, ennek egyik fontos eleme a közösségi kert kialakítása.

Katona Csaba alpolgármester (középen) szerint a közösségépítés az elsődleges cél a lakótelepen és környékén Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– A parasztgazdaságok eltűntek az utóbbi évtizedekben, ezeket kellene valamilyen formában feltámasztani, visszahozni. A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi és a következő generációkat meg lehessen tanítani egy közösségi, háztáji jellegű gazdálkodásra. Fontos lenne, hogy a Baglyasban telekkel rendelkezők is tudják: a tulajdonukban lévő kertben a család számára megtermelhetik a szükséges élelmiszer egy részét – hangzott el a lakossági tájékoztatón.

A teljes pályázat közel 100 millió forint, melyből a közösségi kert létrehozására nagyjából 20 millió forint áll rendelkezésre hároméves futamidővel. Ebből kell finanszírozni az eszközöket, az alapanyagokat és a szakembergárdát is.

A tájékoztatón a közösségi kert létrehozásának fontosságáról és azok pozitív szociális hatásairól Varga Csaba szociológus beszélt az érdeklődőknek. Kiemelte, a közösségépítés mellett azért is fontos a kertben történő zöldség- és gyümölcstermesztés, mert sokkal egészségesebb és táplálóbb élelmiszerekhez juthatnak ily módon az érintett családok.SZPD

 

KÉPALÁÍRÁS:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!