finomságok

2019.12.17. 07:00

Orjaleves és toroskáposzta: Hagyományos disznótort tartottak Litéren

Először tartottak hagyományos falusi disznóvágást a falu termelői piacán. A rendezvény célja a hagyományokban gazdag falusi disznóvágás és -feldolgozás bemutatása, a helyi szokások újjáélesztése és népszerűsítése volt.

Sági Ági

A rendezvény célja a hagyományok bemutatása, újraélesztése volt Fotó: Litéri Művelődési Ház

A sertésfeldolgozás hagyományos elkészítési módjait a Nemesgörzsöny Közalapítvány tagjaival id. Kondics István böllér mutatta be. Sokan megnézték a disznó pörzsölését, szétszedését, a hurka, kolbász, disznósajt töltését, a zsír sütését. A Litéri Nyugdíjasklub Heffler Gáborné vezetésével és a házigazda Litéri Táncosok Baráti Köre Egyesület disznótoros ételekkel várta a vendégeket. Lehetett sült vért, sült májat, vesevelőt, pecsenyét, orjalevest, toroskáposztát, sült hurkát, kolbászt és tepertőt is kóstolni. Sokan hoztak pogácsát, süteményt, és egy vájdling kelt kifli is érkezett a pálinka, a forralt bor és tea mellé. A helyi néptáncegyüttes, a Zöldág lányaival az ólomöntést és a gombócfőzést lehetett kipróbálni, melyek régen férjjósló praktikák voltak.

A rendezvény célja a hagyományok bemutatása, újraélesztése volt Fotó: Litéri Művelődési Ház

A rendezvény idején környékbeli termelők portékáiból lehetett válogatni. A projekt a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület,

Litér önkormányzata és a Nemesgörzsönyért Közalapítvány konzorciumi együttműködésében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!