Külföld

2009.05.30. 05:21

A Magna veheti át az Opelt

Napló - Megállapodott a német kormány az érintett felekkel arról, hogy a Magna kanadai-osztrák cég veszi át a csőd közeli helyzetbe került Opel autógyárat - jelentette be Peer Steinbrück pénzügyminiszter szombat hajnalban Berlinben.

Szausev Xénia

Steinbrück azt követően nyilatkozott, hogy a német kormány képviselői a kancellári hivatalban több órán át tárgyaltak a Magna és az Opel amerikai anyavállalata, a General Motors (GM) képviselőivel, valamint magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkkel az ügyről.
 Az Opel a General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt került csőd közeli helyzetbe.
    
Steinbrück elmondta, hogy a szombatra virradóra jóváhagyott megoldás három pilléren nyugszik. Az első a GM és a Magna közötti közvetlen megállapodás, a második egy ideiglenes vagyonkezelő megoldás az Opel számára, a harmadik pedig a német kormány által az Opel fennmaradása érdekében nyújtandó 1,5 milliárd eurós áthidaló hitel.
Jóllehet formálisan a GM dönt európai tevékenységének átadásáról - a SAAB autógyárat kivéve -, az áthidaló hitel, illetve a várhatóan több milliárd euró értékű hitelgarancia vállalása miatt a német kormány kulcsszereplő az ügyben.
A Magna ajánlatából korábban kiszivárgott, hogy az orosz Szberbank pénzügyi támogatásával és a GAZ orosz autógyárral partnerségben venné meg az Opelt.
    
A GM teljesíthetetlennek tartott követelései miatt pénteken visszalépett az Opel megvételétől a másik még versenyben lévő lehetséges befektető, az olasz Fiat autógyár. Korábban a belgiumi bejegyzésű RHJ International holding is ajánlatott tett az Opel átvételére.
Steinbrück közölte, hogy szombat reggel sajtóértekezleten ismertetik az Opel átvételének további részleteit.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!