Külföld

2009.08.05. 11:50

Karadzic azt állítja, hogy "elrabolták"

Hága - Kárpótlást kért a hágai Nemzetközi Törvényszéktől (NT) Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori vezetője amiatt, hogy a szerb hatóságok "elrabolták", és "titkos helyen" napokon keresztül fogva tartották.

MTI

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék szerdán hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amelyben Karadzic arra panaszkodott, hogy letartóztatásakor megsértették a jogait. 
    
A 64 éves Karadzic azt állítja, hogy Belgrádban tavaly július 18-án vették őrizetbe, nem pedig július 21-én, miként azt a szerbiai hatóságok közölték. Ezt követően "elvitték egy helyre, és három napig ott tartották". 

A volt politikus kifogásolja, hogy e három nap alatt egyszer sem közölték vele letartóztatásának okát, nem telefonálhatott senkinek, és "elrablói" nem azonosították magukat. 
    
Mindezek miatt az önnön védelmét ellátó Karadzic követeli a hágai bíróságtól, hogy felmentés esetén ítéljen meg neki kártérítést, vagy mérsékelje büntetését, ha elmarasztaló döntés születne perében.
    
Az egyebek között népirtással és háborús bűnökkel vádolt Karadzic pere szeptemberben kezdődik meg Hágában. 

Őt tartják az 1992-1995-ös boszniai háború egyik fő felelősének, a vádpontok között szerepel a 8 ezer halálos áldozattal járó 1995-ös srebrenicai népirtásért viselt politikai felelősség is.
    
A boszniai szerbek volt vezetője 13 éven keresztül bujkált, mire sikerült elfogni. Dragan Dabic álnéven természetgyógyászattal foglalkozó orvosként Belgrádban élt, külsejét pedig a felismerhetetlenségig megváltoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!