Külföld

2009.10.20. 08:33

A pakisztáni hadsereg elfoglalt egy várost Dél-Vazirisztánban

Pakisztán - A tálibok legfőbb erődítménye felé nyomuló pakisztáni katonák elfoglaltak egy várost az északnyugati törzsi terület Dél-Vazirisztán tartományában.

MTI

Biztonsági források szerint a katonák hétfő este foglalták el Kotkait harci gépek és tüzérség támogatásával, és most átfésülik a települést. A katonák lefoglaltak több pokolgépet.

Kotkai városa a pakisztáni tálib mozgalom új vezetőjének, Hakimulla Mehszúdnak, illetve Kari Huszein Mehszúdnak, az öngyilkos merénylők "mentorának" tekintett tálib parancsnoknak a szülővárosa. Elfoglalása megnyitja az utat a hadsereg számára a tálibok egyik fellegvárának számító Szararoga város felé.

A hadsereg illetékesei és katonai elemzők szerint a pakisztáni erők a vártnál kisebb ellenállással szembesülnek a szombaton kezdődött dél-vazirisztáni offenzívában, de súlyos harcokra lehet számítani, amint a katonák megközelítik a tálibok menedékhelyeit az erdős hegyvidéken.

Az offenzíva negyedik napján, kedden legkevesebb húsz lázadót öltek meg, és négy katona esett el, így az offenzíva kezdete óta közel száz lázadó és 13 katona vesztette életét.

A pakisztáni légierő kedden a térség települései felett röplapokat szórt ki, amelyeken Asfak Parvez Kajani hadseregparancsnok az offenzíva támogatására és az iszlamisták elleni lázadásra szólította a tálibokhoz kötődő legnagyobb törzset, a Mehszúdot, amely tagjai vezető tisztségeket töltenek be a pakisztáni tálib mozgalomban. Az üzenetben az áll, hogy a katonai hadművelet nem a Mehszúd törzs ellen irányul, hanem meg akarja szabadítani azt a terrorista elemektől, akik rombolják a törvényt, a rendet és a térség békéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!