Külföld

2010.01.29. 12:13

Osztrák lap az Osztrák Szabadságpárt és a Jobbik kapcsolatáról

Bécs - Fasiszta kapcsolatok címmel közölt kommentárt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Jobbik kapcsolatáról pénteki számában a Der Standard című osztrák lap.

MTI

"Míg Ausztria az auschwitzi haláltábor felszabadításának 65. évfordulójáról emlékezik meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik parlamenti képviselője magyar neonácikkal veszi fel a kapcsolatot" - írta a liberális napilap kommentátora, Hans Rauscher. A szerző felidézte, hogy az FPÖ külpolitikai szóvivője, Johannes Hübner nemrég az osztrák parlament épületében fogadta a Jobbik egy küldöttét.

A cikkíró a "félkatonai Magyar Gárda" politikai szárnyaként és romaellenesként írta le a Jobbikot. A párt többek között az I. világháború előtti határok visszaállításáért lép fel - írta. Ez nem csak Erdély, de Burgenland egyes részeinek a "visszatérését" is jelentené - mutatott rá.

Ilyen szélsőjobboldali pártokkal való kapcsolattartás nem újdonság az FPÖ részéről - írta a kommentátor a jobboldali populista, nem ritkán bevándorlás-ellenes jelszavakkal kampányoló és Ausztriában egyesek által a szélsőjobboldalhoz sorolt szabadságpártról.

"Kifejezett neofasisztákkal és polgárháborús gárdákkal való flörtölés mindenesetre új minőséget jelent. De egy harci sportokban és paintball-játékban tapasztalt Heinz-Christian Strache vélhetően itt is talál majd kapcsolódási pontokat" - tette hozzá az FPÖ elnökére utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!