Külföld

2010.03.31. 05:11

A G8 felszólította az afgán elnököt, hogy tegyen rendet országában

Gatineau - A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) külügyminiszteri tanácskozása második napján felszólította Hamid Karzai afgán elnököt, hogy tegyen rendet országában.

MTI

"Pénzt és életeket fektettünk abba, hogy Afganisztán soha többé ne legyen a terroristák menedéke" - jelentette ki Stephan Harper kanadai kormányfő kedden az Ottawa melletti Gatineau-ban.

"Az afgánoknak egyre nagyobb felelősséget kell vállalniuk" - mondta Harper, akinek az országa több mint 140 katonát veszített az afganisztáni hadjárat 2001-es kezdete óta.

Barack Obama elnök, aki vasárnap utazott váratlanul Afganisztánba, felszólította az afgán elnököt a korrupció elleni harcra.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyanakkor a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján optimistának mutatkozott: Karzai kormánya sok dolgot megtett, amit a nemzetközi közösségnek ígért - mondta, bár elismerte, hogy más kérdések továbbra is megoldásra várnak.

Keddi nyilatkozatukban Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és Oroszország ismételten támogatásáról biztosította a Karzai által szorgalmazott megbékélési politikát.

Egyben határozottan felszólította az afgán kormányt, tegyen eleget a személyiségi jogok, a nemek közötti egyenlőség és a szólásszabadság területén meglévő kötelességeinek.

A miniszterek felszólították a kabuli vezetést, hogy hozzon konkrét és átlátható intézkedéseket a szeptemberben esedékes parlamenti választások előkészítésére, és gyorsítsa fel a feladatoknak az afgán biztonsági erők számára történő átadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!