Külföld

2010.06.07. 06:55

Az iráni vörös félhold segélyszállítmányt küld a Gázai övezetbe

Teherán - Az iráni vörös félhold szervezet két hajóval segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe - közölték hétfőn Teheránban.

MTI

A karitatív szervezet egyik vezetőjét az Irna teheráni hírügynökség idézte. A nyilatkozó szerint az egyik hajón az iráni lakosság adományait, élelmiszert, és gyógyszereket szállítanának. A másikon a szervezet önkéntesei utaznának.

A két hajó a hét végén indul. Az iráni vörös félhold internetes lapján jelentkezhetnek azok az iráni önkéntesek, akik a Gázai-övezetbe akarnak menni, hogy segítsenek a megszállt terület palesztin lakosságának - tette hozzá a szervezet tisztviselője.

Az iráni Forradalmi Gárda korábban bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni azokhoz a teherhajókhoz, amelyek a Gázai övezet izraeli blokádján áttörve próbálnak segélyszállítmányt eljuttatni az övezetbe.

"A Forradalmi Gárda haditengerészeti erői teljes mértékben készek arra, hogy kísérjék a szabadság és a béke flottilláit, amelyek a világ minden részéből érkező humanitárius segélyt visznek Gáza elnyomott népének" - idézte a Mehr hírügynökség vasárnap Ali Sirázit, aki a legfőbb vezetőt képviseli a gárdán belül. Ha Ali Hamenei ajatolláh, a legfőbb vallási és politikai vezető erre utasítást ad, a Forradalmi Gárda "minden rendelkezésére álló eszközzel" végrehajtja azt - tette hozzá Sirázi. 

Bármilyen iráni katonai beavatkozást durva provokációnak tekintene Izrael, amely azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel látja el a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin iszlamista mozgalmat. Irán nem ismeri el Izrael államot, és elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád gyakran jósolja a zsidó állam közeli pusztulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!