Külföld

2010.11.01. 10:12

Életét vesztette a Grossglockneren eltűnt három lengyel hegymászó egyike

Holtan találtak rá az osztrák mentőalakulatok vasárnap este az Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a 3798 méteres Grossglockner megmászása közben eltűnt három lengyel alpinista egyikére, egy 52 éves férfira.

MTI

Mint az APA osztrák hírügynökség hétfőn jelentette, a szerencsétlenül járt lengyel hegymászó két, 23 és 24 éves társa utáni kutatás hétfő hajnalban folytatódott, miután előző nap a rossz időjárási körülmények miatt azt fel kellett függeszteni.
A csúcs alatt mintegy 100 méterre holtan talált hegymászó valószínűleg megfagyott. Kizárható, hogy lezuhant volna, mert biztosítókötele nem szakadt el. Két társának keresése nagy nehézségekbe ütközik a lavinaveszély, a félméteres friss hó, a 100 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szél és a rossz látási viszonyok miatt.
A három hegymászó egy öttagú lengyel csoporthoz tartozott, amely szombaton indult el Kalsból a legmagasabb osztrák hegycsúcs meghódítására. Míg ketten közülük sikeresen teljesítették a feladatot, és még aznap este a szabályos úton visszatértek a 3454 méter magasan fekvő szálláshelyükre, hárman csak a Kleinglocknerre jutottak fel. A két sikeres hegymászó vasárnap folytatta útját, és leereszkedett a 2802 méter magasan fekvő menedékházhoz, ahol feltevésük szerint társaik várták őket. Amikor nem találták ott őket, riadóztatták az osztrák hegyimentőket.
A két eltűnt alpinista utáni kutatásban összesen 22 osztrák hegyimentő vesz részt. Ha az időjárási viszonyuk kedvezőbbre fordulnak, mentőhelikoptert is bevetnek keresésükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!