Külföld

2011.04.27. 16:26

A rasszizmus a tudatalattinkban rejtőzik

Kiben bízunk meg? - egy tanulmány szerint a tudatalattink rasszista, mindegy mennyire vagyunk toleránsak.

Napló Online

Ha egy fekete és fehér ember képét mutatják nekünk, és azt kérdezik, "melyikükben bízol meg jobban?", a tudatos válaszunk merőben eltérhet attól, amit a tudatalattink sugall - írta a Daily Mail internetes oldala.

A kutatók arra jöttek rá, hogy bizalmunkat egy személy felé - különösen pénzügyekben - elsősorban a tudatlatti faji előítéleteink befolyásolják, akármennyire is nehéz ezt elfogadni.

Kultúrálisan ígyekszünk kizárni a hasonló előítéleteket, mint megatározó tényezőt, főleg a személyes döntéseink szintjén. Mindnyájan azt feltételezzük, hogy a tudatos meggyőződésünk jelenik meg tetteinkben, de tisztában kell lennünk azzal, hogy nem mindig van így - nyilatkozta az ABC News-nak Elisabeth Phelps, a New York-i Egyetem pszichológusa.

A vizsgálatban 50 különböző népcsoport embereit kérdezték 300 arcról - Implicit Asszociációs Teszt és kérdőívek segítségével. A résztvevőknek a háromszáz, vegyes származású ember szavahihetőségét, és megbízhatóságát kellett értékelni.

Annak ellenére, hogy egyre több tanulmány szerint létezik a tudatalatti előítéletünk, még sok ember nem ismeri ezt fel, és nem próbál ellene fellépni a mindennapi életben - mondta az ABC-nek Leslie Hausmann, a Pittsburg-i Egyetem asszisztens gyógyszerészeti professzora.

Elisabeth Phelps hozzátette - ezek felimserése, elfogadása része annak, hogy tetteinket összehangolhassuk szándékainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!