Külföld

2012.04.10. 07:24

Aranyhajó: a világ legdrágább jachtja

A nagyzási hóbort és az (olaj)milliárdosok költekezési kedve úgy tűnik, nem ismer határokat, ha pedig a kettő találkozik, akkor létre jöhet olyan fantasztikus alkotmány, mint a világ legdrágább hajója, amely nem másból, mint aranyból készült.

MTI

Egy színaranyból - pontosabban aranyból és platinából épített - hajó eddig legfeljebb csak a mesékben létezett. Ami különösebben nem meglepő, még akkor sem, ha állítólag már Néró császár is álmodozott ilyesmiről, és Amerika felfedezése után a spanyol királyok szintén szerették volna ily módon is kimutatni hatalmukat. Az ötlet megvalósítása azonban egészen mostanáig váratott magára, mígnem egy titokzatos, magát megnevezni nem kívánó malajziai milliárdos a fejébe vette, hogy neki igenis aranyból készült jachtra van szüksége.

Rendben, vágjunk bele!

Megbízta tehát Stuart Hughes sztártervezőt - vagy talán pontosabb így: a sztárok tervezőjét -, hogy vágjon bele a valóban egyedülálló ötlet megvalósításába. A liverpooli Hughes már korábban is olyan korszakos és nélkülözhetetlen tárgyakkal ajándékozta meg az emberiséget, mint a 100 karátnyi gyémánttal díszített iPhone vagy a szintén gyémántok és arany keretezte iPad, ám a meghökkentő felkérésre még ő sem mondott azonnal igent. Aztán győzött a józan ész, és Hughes és csapata elkezdett dolgozni az ügyön. Igazából egyetlen kikötést kellett mindvégig szem előtt tartaniuk, nevezetesen azt, hogy a hajó építése során 100 ezer kilogramm aranyat és/vagy platinát használjanak fel!

"Terveztem már kisebb dolgokat aranyból, de ez volt a legnagyobb kihívás, amellyel valaha is szembesültem. Ezt nem fogja semmi felülmúlni" - vallott a felkérésről Hughes, aki azt is elárulta, hogy a meg nem nevezett üzletember eredetileg még nagyobb hajóról álmodott.

"Egy repülőgépet akart aranyból, de mi úgy véltük, hogy az nem tudna felszállni. Akkor megkérdezte, hogy jachtot tudnék-e csinálni. Én meg azt válaszoltam: rendben, vágjunk bele! Csak azt csináltuk, amit kért, és nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel" - mesélte a tervező.

Napra lehet nézni, de rá nem

A 100 láb (30 méter) hosszú jacht megtervezése három évig tartott, majd további három évet vett igénybe a megépítése Olaszországban, ahol csak néhány kiválasztott hajóépítő munkálkodhatott rajta. A végső simításokat már Malajziában végezték, ott is tették vízre. A jachtnak természetesen stílusos nevet is kellett választani, olyat, amely kifejezi nagyságát és különlegességét, ez pedig a History Supreme lett.

Nézzük tehát, milyen is az aranyhajó!

Illik rá a mondás, hogy a Napra lehet nézni, de rá nem, mivel csupa csillogás és ragyogás. Aranyból és platinából készült a fedélzet, az ebédlő és a kabinok fala. Amit nem lehetett aranyból elkészíteni, azt arannyal futtatták be. Ilyen például a különlegesen kemény műanyag alkotta hajótest, amelyet szintén arany fed.

A tervezők, illetve építők annyi kegyes csalást megengedtek maguknak, hogy több esetben a 24 karátos, szigorúan ellenőrzött származású aranyat negyedrészben ezüsttel, illetve palládiummal és cinkkel, a platinát pedig irídiummal és ruténiummal ötvözték. Ennek azonban még véletlenül sem a spórolás volt az oka, hanem az, hogy az arany hiába csillog szépen, a tartósság, illetve a hajóépítés tekintetében túlságosan puha, könnyen deformálódik és karcolódik.

Az arany és platina mellett más luxusanyagot is felhasználtak, hogy a hajó értékét és különlegességét tovább növeljék. A kapitány szobájának falait például - a még aranynál is ritkább - meteorkővel rakták ki, és egy Tyrranosaurus Rex bordacsontját is beletervezték a kompozícióba!

Több mint ezermilliárd forint

A rengeteg nemesfém persze jelentős súlytöbbletet jelentett a harminc méteres jacht esetében, ezért Hughes és csapata nem tehetett mást, minthogy az aranyból készült részegységeket vette kiinduló pontnak, és azok köré tervezte meg a jachtot.

A fentiek alapján már érthető, hogy a History Supreme építési költsége meghaladta a 4,8 milliárd dollárt, vagyis a többi mint ezermilliárd forintot, amivel fölényesen kiérdemelte a világ legdrágább hajója címet. Csak összehasonlításképpen: a szintén luxusjachtjairól is híres, Chelsea-tulajdonos orosz Roman Abramovics flottájának összértéke még a felét sem éri el ennek az összegnek. Abramovics legnagyobb hajója, a saját védelmi rendszerrel felszerelt, két helikopterleszálló-pályával és tengeralattjáróval is rendelkező Eclipse ugyan 550 láb (165 méter) hosszú, de ára "mindössze" 750 millió font (262 milliárd forint).

Arról vízre tétele óta nincs hír, hogy merre is jár a History Supreme. A nagy európai kikötőkben mindenesetre még nem bukkant fel - ha igen, nyilván észrevették volna.

Természetesen nem biztos, hogy a mindennapi használat volt az aranyhajó megépítésének célja. Szinte semmit nem tudni arról, hol horgonyoz, mint ahogy a fenntartási költségéről is csak találgatni lehet.

Annak, aki látni akarja, egyelőre be kell érnie a világsajtót bejárt néhány fotóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!