Külföld

2012.04.19. 20:04

Szíria - Fegyverszállítási embargót követel az USA

Az amerikai külügyminiszter fegyverszállítási embargót követelt Szíriával szemben a "Szíria barátai" országcsoport főbb tagjainak csütörtök este kezdődött párizsi találkozóján, francia kollégája, Alain Juppé pedig a Kofi Annan által kidolgozott béketerv teljes betartását sürgette.

MTI

Juppé előzőleg a tervezettnél több ENSZ-megfigyelő küldését sürgette a közel-keleti országba, miután az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácsnak írt levelében azt állapította meg, hogy a damaszkuszi kormány nem teljesen tett eleget azon kötelezettségének, hogy ki kell vonnia katonáit és a nehézfegyvereket a városokból.

Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az észak-afrikai és a közel-keleti régió kérdéseiről folyatott konzultációt csütörtökön Moszkvában.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a "Szíria barátai" országcsoport rendkívüli konferenciáján a többi között hangsúlyozta, hogy ha a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim nem tartja be a világszervezet által támogatott tűzszünetet, olyan új ENSZ-határozatra van szükség, amely lehetővé teszi a fegyverszállítási embargót, valamint más szigorú intézkedések, szankciók életbe léptetését Damaszkusszal szemben.

Clinton azt is bejelentette: Törökország azt tervezi, hogy a szíriai-török határon kirobbant harci cselekmények miatt hivatalosan is felveti a NATO-alapokmány 4. cikkelyét, amelynek értelmében a katonai szövetségen belül konzultációkat kell kezdeni, ha valamelyik ország biztonságát, függetlenségét vagy területi integritását veszély fenyegeti.

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai közvetítője, Kofi Annan által kidolgozott béketerv teljes körű betartásának elmaradása katasztrofális következményekkel járna, és "polgárháborúhoz, sőt regionális háborúhoz" vezetne - közölte Alain Juppé francia külügyminiszter az este, megnyitva a "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport főbb tagjainak párizsi találkozóját.

Juppé sürgette, hogy a korábban tervezett 250 helyett több száz nemzetközi megfigyelőt küldjenek a közel-keleti országba, hogy "egyértelműen meg tudnák ítélni az Annan-terv hatékonyságát". "Nem várhatunk, az idő rövid. A megfigyelőket sürgősen telepíteni kell, s biztosítani kell, hogy akadálymentesen végezhessék munkájukat" - közölte.

A konferencián 14 ország külügyminisztere vesz részt - több más nyugati ország mellett, Törökország és néhány arab állam, köztük Katar és Szaúd-Arábia képviseletében.

Előzőleg Juppé egy nyilatkozatban azt fejtegette, hogy a Szíriában mintegy 13 hónapja tartó vérontás beszüntetésének elősegítése érdekében mintegy 300-400 jól felszerelt ENSZ-megfigyelőre lenne szükség. A Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi rezsim korábban azt jelezte, hogy maximum 250 megfigyelőt hajlandó fogadni. A francia diplomácia vezetője felvetette: a tanácskozáson meg kell vitatni azt is, hogy milyen egyéb intézkedések, illetve kezdeményezések lehetségesek, ha a megfigyelői misszió ésszerű határidőn belül nem állítható fel.

Ezzel egy időben az orosz külügyminisztérium ismét bírálta a "Szíria barátai" országcsoportot, illetve az újabb konferenciát, hangoztatva, hogy az ellenzék egyoldalú támogatása nem segíti elő a konfliktus rendezését.

A szíriai kormány nem teljesen tett eleget azon kötelezettségének, hogy ki kell vonnia hadserege katonáit és a nehézfegyvereket a városokból, még bizonyítania kell, hogy elkötelezett a béke mellett - állapította meg az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácsnak írt levelében, amelynek szövegéhez csütörtök reggel jutottak hozzá hírügynökségek.

Az utóbbi napokban ismét érkeztek hírek gyilkosságokról, lakott területek elleni tüzérségi támadásokról, valamint arról, hogy a kormányerők megsértik a tűzszünetet, miközben a hatalom a fegyveres ellenzék támadásairól beszél - tette hozzá előzetes értékelésében Ban Ki Mun. "... nagyon aggaszt a helyzet súlyossága. Azonban anélkül, hogy lebecsülném az előttünk álló nehézségeket, úgy gondolom, hogy lehet esély az előrelépésre ..." - állapította meg.

A BT-ben a tagállamok képviseletében dolgozó diplomaták elmondták: a főtitkárnak ez a levele, valamint az a jelentés, amelyet csütörtökön kapnak meg Jean-Marie Guehennótól, a ENSZ és az Arab Liga közös szíriai közvetítőjének, Kofi Annannak a helyettesétől, kulcsfontosságú lesz annak megítélésében, hogy megérett-e a helyzet Szíriában jelentősebb megfigyelői misszió elkezdésére.

Ezzel kapcsolatban amerikai és európai diplomaták érzékeltették: ha Szíria nem tesz eleget a erőszak leállítására vonatkozó kötelezettségének, akkor aligha tudják majd támogatni az új BT-határozatot, amely szükséges a kibővített megfigyelői csoport munkájának jóváhagyásához.

A BT szombati határozata egy 30 fős megfigyelői előőrs menesztését hagyta jóvá. Ez volt az első olyan, Szíriával kapcsolatos határozat, amely ellen Oroszország és Kína nem emelt vétót. A misszió működési szabályairól előzetes megállapodást írtak alá csütörtökön Damaszkuszban az ENSZ és a szíriai kormány képviselői.

Hóvári János, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára az észak-afrikai és a közel-keleti régió kérdéseiről folyatott konzultációt csütörtökön Moszkvában. Tárgyalópartnere Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja volt - tájékoztatott az orosz külügyminisztérium.

Hóvári és Bogdanov az orosz közlés szerint megállapította: álláspontjuk megegyezik abban, hogy Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának misszióját minden oldalról támogatni kell. A szíriai válság békés rendezését széles körű nemzeti párbeszéd alapján tartják megvalósíthatónak - jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!