Külföld

2009.07.08. 13:51

Németország megkezdte a kilábalást a válságból?

Berlin - Májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága talán megkezdte a kilábalást a válságból. A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat.

MTI

Az előző hónapban, áprilisban még 2,6 százalékkal csökkent a termelés változatlan áron, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán.

Mindazonáltal a fő számok vegyes hátteret takarnak. Az ipari termelés májusban 5,1 százalékkal nőtt áprilishoz képest - ezen belül a beruházási javak termelése kiugróan, 8,3 százalékkal gyarapodott, a fogyasztási cikkek termelése azonban csak alig, 0,6 százalékkal nőtt -, és az építőipar teljesítménye 3,2 százalékkal csökkent.

Az emelkedés nem utolsó sorban az autóeladások növekedésének köszönhető, a roncsprémium támogatásával.

Mindazonáltal a termelő ágazatok összteljesítménye áprilisban és májusban 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Éves összehasonlításban az ipar teljesítménye változatlan áron 21,9 százalékkal csökkent, az építőiparé 3,3 százalékkal nőtt.

Németország, amely 2003 óta a világ vezető exportőre, várhatóan 6 százalék körüli GDP-csökkenéssel számolhat az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!