Külföld

2009.05.25. 09:08

Obama: Észak-Korea fenyegetés a békére

Washington - Az amerikai elnök szerint a békét és a biztonságot fenyegetik Észak-Korea nukleáris törekvései, ezért cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget.

Szausev Xénia

A hétfőn végrehajtott észak-koreai nukleáris és rakétakísérlet "ugyan egyáltalán nem kelt meglepetést eddigi nyilatkozataik és tetteik tükrében, mégis súlyos aggodalomra ad okot minden ország számára" - hangsúlyozta washingtoni közleményében Barack Obama. "Észak-Korea atomfegyver kifejlesztésére tett kísérletei és ballisztikus rakétaprogramja fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra", ami cselekvést követel a nemzetközi közösségtől - tette hozzá.

Az amerikai elnök a nemzetközi jog megsértésének nevezte a végrehajtott nukleáris kísérletet, és aláhúzta: "Észak-Korea közvetlenül és meggondolatlanul provokálja a nemzetközi közösséget. Magatartása növeli a feszültséget, és aláássa a stabilitást Északkelet-Ázsiában". A washingtoni kormányzat az ENSZ Biztonsági Tanácsában és az észak-koreai atomprogramról a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével folyó, hatoldalú tárgyalásokon igyekszik majd rendezni a kérdést - tette hozzá.

Elemzők egyetértenek abban, hogy az észak-koreai nukleáris kísérlet óriási diplomáciai kihívást jelent Obama számára a gazdasági világválság és az iráni atomprogram jelentette fenyegetés mellett. A phenjani szándékokat taglaló amerikai megfigyelők szerint a mostani rakéta- és nukleáris kísérlet az észak-koreai belső utódlás előkészületeivel függ össze: a kényes időszakban el akartak rettenteni minden külső beavatkozást. Scott Snyder, a washingtoni Ázsia Alapítvány szakértője úgy vélekedett, hogy Phenjan most különösen sebezhetőnek érzi magát. Jim Walsh nemzetközi biztonsági szakértő, a massachusettsi műszaki egyetem (MIT) kutatója pedig nem zárta ki, hogy "ez része annak a belső politikai átmenetnek, amely most mehet végbe Észak-Koreában".
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!