Kultúra

2009.05.12. 02:29

Mesebeli útkeresés

Veszprém - Csukás István Ágacska című darabját mutatta be a közelmúltban a Pannon Várszínház. A teátrum színésze, Egyed Brigitta ezúttal rendezőként mutatkozott be.

Gaál Julianna

Gyerekdarabot készíteni látszólag könnyű dolog, mert kell hozzá néhány látványos jelmez, egy-egy vidám színész, és kész a siker, gondolhatnánk. Ez így is van, körülbelül három perc erejéig. 

A gyermekközönség ugyanis a legkevésbé viselkedik és játssza meg magát, ha unatkozik, akkor nyüzsög, beszélget, a reakció azonnali és egyértelmű. Nos, a Pannon Várszínház művészei számára egyértelművé vált, a feladatot nagyszerűen teljesítették. Hol van a helyünk a világban? Hogy találjunk rá? Mit jelent a barátság? Csukás István műve mind a gyermekek, mind a felnőttek részére sok tanulsággal szolgál. Szereplője Ágacska, akit a szél lefúj a fáról és hirtelen azt sem tudja, ki ő és hol van, a darab során aztán erre keresi a választ. 

Találkozik a virággal, a lepkével, a kacsákkal, a békákkal, az egérrel, ám egyikre sem hasonlít eléggé. Talán olyan ő, mint az ember? Vándorlása során hozzászegődött barátai segítségével megpróbál eljutni az emberhez, ám kísérői az utolsó pillanatban meggondolják magukat. Az ember gonosz, árt nekik, nem szeretnének vele találkozni.

A színészeknek nincs könnyű dolguk, a főszereplő kivételével több szerepbe kell bújniuk. Megoldják, és az, hogy a gyermekközönség figyelmét is végig lekötik, a rendezésnek is köszönhető, mely szépen kidolgozott, ötletes, lendületes. 

Az elsötétülő nézőtér és a közönség közé néha kijövő szereplők különösen nagy sikert aratnak.

Igazi színház tehát ez, ahol a gyerekek bekiabálással biztatják a szereplőket, integetnek nekik és kacagnak.

Csukás István darabjához a zenét Darvas Ferenc szerezte. Ágacska szerepében Stefancsik Annamáriát láthattuk, a Pösze egér Kiss Barbara, Dani kacsa Németh Ádám, Berci béka Szelle Dávid, a Festő pedig Varga András. Rendezte Egyed Brigitta, a művészeti vezető Vándorfi László.

Ezek is érdekelhetik