Kultúra

2009.05.25. 02:28

Születés és halál egyidejűsége

Veszprém - A lét és nemlét közti vékony határmezsgyén játszódott Vida Gábor Trigon című táncos produkciója, melyet pénteken mutattak be a Dubniczay-palotában.

Szép Orsolya

Vida Gábor előadása igazi összművészeti produkció volt, melyben a táncon kívül a zene is nagyon fontos szerepet kapott, hiszen Kolonits Klára opera-énekesnő és Dinyés Dániel zongorista is aktívan közreműködtek benne. 

Kolonits Klára az éneklés mellett nagy feladatot vállalt magára: Vida Gábor táncpartnerévé kellett válnia az előadás erejéig, amelyet dicséretes módon sikerült megoldania. A darab kozmikus időbe vitte a nézőt, ezt jelezte az előadás címe is, hiszen a trigon egy asztrológiai fogalom, mely a bolygók lehető legharmonikusabb együttállását jelöli, hatalmas védelmet és biztonságot jelent. Ez az értelem tevődött rá szülő és gyermek, anya és fiú viszonyára a produkcióban, melyben a fiát világra hozó, majd elsiratni kényszerülő anya fájdalmas belső vívódása jelenítődik meg.

A szomorú téma ellenére is beszélhetünk azonban harmóniáról, hiszen az ellentétes érzelmi potenciálok kiegyenlítették egymást, a kitágított, kimerevített időpillanatban ragaszkodás és taszítás, születés és halál egyidejűvé, azonossá vált.

A táncosok gömbölyű formákat idéző mozdulatai a kisember tragédiáját az univerzális körforgásba kapcsolták, mely által a halál teremtő erővé, a megújulás forrásává válhatott, így aztán a trigon mint életet adó tűzszimbólum is megidéződött az előadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!