Kultúra

2009.10.28. 10:08

Haydn-nyitány, Mozart-szimfónia - Fischer Ádám vezényelt

Balatonfüred - Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adott koncertet a közelmúltban a szabadidő-központban, a dirigens Fischer Ádám volt.

Gaál Julianna

Tényleg nemcsak jól csengő, ámde tartalmatlan szlogen az, hogy Balatonfüred a művészetek és kultúra városa, hiszen ebben a tóparti kisvárosban komoly, országos vagy akár nemzetközi szinten elismert zenekarok adnak hangversenyt, lassan már rendszeresen.

A Haydn-év alkalmából idén a második koncertet rendezték a város szabadidő-központjában.

Egyedülálló kezdeményezésnek volt része Balatonfüred május utolsó napján, a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából ugyanis a világ számos pontján közel egy időben adták elő Haydn Teremtés oratóriumát, hazánkban Füreden kívül Budapesten, Esztergomban, Pécsett és Sopronban csendült fel a mű.

A tóparti városban a Debreceni Kodály Kórus és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar előadásában volt hallható a mű. Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje szintén a bécsi klasszikus zeneszerzőt idézte meg a szabadidő központban, melynek csarnokát is egyre inkább méltóvá teszik egy ilyen esemény befogadására. A kezdő műsorszám Haydn La fedelta premiata című nyitánya volt, majd Mozart Jupiter szimfóniája következett.

Ez utóbbi alaptémáját szokás Mozart egyik névjegy-motívumának nevezni, hiszen több művében is felismerhető, érdekesség az, hogy ez valójában nem Mozart saját leleménye, hanem gregorián dallamkezdet.

Fischer Ádám vezényelte a mintegy 45 tagú zenekart, melyet ő alapított 1987-ben a Bécsi Filharmonikusok és a vezető magyar szimfonikus zenekarok tagjaiból azért, hogy a vasfüggöny lebontása előtt a két ország muzsikusai közösen szólaltassák meg az idén kétszáz éve elhunyt Joseph Haydn műveit.

A második részben az osztrák-magyar zenekar Haydn Üstdobpergés szimfóniáját adta elő, melynek hirtelen ütésszerűen hangos akkordja ékes példája Haydn erőteljes és elismert zenei humorának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!