Kultúra

2009.11.24. 18:45

Drasztikus díjemelés a könyvtárban - Nyolcezer könyvkölcsönzésért

Megyei körkép - A megyei közgyűlés múlt heti ülésén a korábbi ezernyolcszáz forintról nyolcezerre emelték a veszprémi felnőtt aktív keresők éves könyvtári beiratkozási díját. A háromszáznegyvennégy százalékos emelést az inflációval, a könyvtár fenntartási költségeinek növekedésével és az állami támogatás csökkenésével indokolták.

Munkatársainktól

A diákoknak, nyugdíjasoknak, gyesen lévőknek eddig is meglévő kedvezményt kiterjesztették a megye közigazgatási területén élő lakossági kedvezménnyel, amelybe nem értendőek bele a Veszprém Megyei Jogú Város területén élő személyek. Ennek indoka a Veszprémbe utazás költségeinek kompenzálása.

A nyolcezres díj, a veszprémi és a vidéki felnőttek közötti négyszeres különbség sokakból megütközést váltott ki a megyeszékhelyen. A döntés indokairól és fogadtatásáról megkérdeztük az illetékeseket.

- A megyei közgyűlés a központi költségvetésből az idén 150-160 millió forintot kap közgyűjteményi, közművelődési normatívaként. Ebből kellene a megyei könyvtárt, a múzeumot, a levéltárat és a közművelődési intézetet üzemeltetni - vázolja a megoldandó feladatot dr. Áldozó Tamás, a megyei közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Pápa alpolgármestere.

- Csak a megyei könyvtár idei működtetése 220 millió forintba kerül, amiből mintegy százmilliót tudunk finanszírozni a normatívából, a nagyobbik felét a megyének kell előteremteni. A megyei jogú város a lakóinak nyújtott szolgáltatásért tavaly ötmilliót adott, az idei évre hárommilliós hozzájárulást vállalt, miközben a könyvtár használóinak mintegy 40 százaléka veszprémi, ugyanennyi a megye lakója, a többiek az egyetemistákból kerülnek ki. Ilyen igénybevétel alapján méltánytalan a város hárommilliója a megye 100-120 milliós hozzájárulásához képest. Veszprém azzal zárkózik el az összeg növelésétől, hogy van saját klubkönyvtárhálózata. A megyeszékhelyen működő többi ilyen intézménynél is nagyon minimális fogadó-készséget tapasztalunk egy korrektebb tehervállalásra. Ha ez a hozzáállás megváltozna, örömmel módosítanánk a rendeletet. Annyi biztos, hogy valakinek meg kell fizetni a könyvtár fenntartását.

Áldozó Tamás szerint a megye a jövő évi költségvetési helyzete miatt más szolgáltatások esetében is rákényszerülhet  a könyvtárihoz hasonló lépésre. Ebben szerinte nincs szó diszkriminációról, mivel mindenkinek ugyanakkora a díj, csak egyes csoportok ebből kedvezményt kapnak.

- Várhatóan sokan lemondanak majd a kölcsönzésről, mert a nyolcezer forintos beíratkozási díjat nem fogják tudni kifizetni - válaszolta kérdésünkre Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója.

- Nyolc- és kilencezer között van jelenleg a beíratkozottak száma a könyvtárban, hogy ezek közül hányan lépnek majd ki, ezt lehetetlen megbecsülni. A jelenlegi háromezer, háromezer-ötszáz regisztrált felhasználó száma viszont valószínűleg növekszik majd, ők ingyenesen vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait, ám kölcsönözni nem tudnak.

Az igazgatónő szerint nincs több olyan könyvtár az országban, melyben megkülönböztetnék a megyeszékhely és a megye többi településének lakóit,  és ilyen magas beíratkozási díjról sem tud, mely még az Országos Széchényi Könyvtár hatezer forintos éves díját is felülmúlja.

- Veszprém város vezetése semmit sem hallott arról, hogy a város lakosainak négyszeresére akarnák emelni a beíratkozási díját, a hírt a médiából tudták meg - közölte lapunkkal a kulturális területtel foglalkozó alpolgármester.

Porga Gyula elmondta, az önkormányzatokat 2010-től érintő brutális megszorító csomag miatt mindenütt keresik a hiánycsökkentés módozatait. Ő személy szerint rossz döntésnek tartja a négyszeres beíratkozási díjról hozott határozatot. Sajnálja, hogy a legutóbbi megyeváros egyeztetésen ez a szándék nem került szóba. A megyei jogú város vezetése szerint a döntés diszkriminatív, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Veszprém évente ötmillió forinttal járul hozzá a megyei könyvtár fenntartásához, ebből kettővel támogatja az intézményen belül működő Amerikai Kuckót. Az alkotmánybírósági beadványtól függetlenül a belépőjegyek árának megemelése miatt tárgyalásokat kezdeményez a város a megyével. Míg ez le nem zárul, más intézkedést nem hoznak, nem vonják el a jelenlegi támogatási összeget sem. Porga Gyula azonban bízik abban, hogy meg tudnak állapodni, mind a megye, mind a város számára megnyugtató megoldást találnak.

A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár öt klubkönyvtárat üzemeltet: a Cholnoky, Március 15. úti, dózsavárosi, gyulafirátóti és a kádártai klubkönyvtárat. A könyvtáraknak a tavalyi adatok alapján kétezer beíratkozott olvasójuk volt, a könyvtárhasználók száma 33 655, a kölcsönzések száma 40 ezer, helyben 24 ezer dokumentumot használtak. A könyvtár-állomány 90 ezer kötet.

A megyei könyvtár több funkciót lát el (mivel a kistérségi ellátásban is aktívan részt vesz), nagyobb a dokumentumállománya, mint a városinak, a nyertes TIOP-pályázatnak köszönhetően azonban a városi könyvtár az eddigieknél korszerűbben tudja majd feladatait ellátni, közölte Neveda Amália, a Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. Két héttel ezelőtt lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a TIOP - 2008-1.2.3 pályázatán elnyert összegből megújul a könyvtárak számítógépes, informatikai eszközparkja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!