Kultúra

2010.08.16. 09:53

Hagyományőrzésből jeles

Pápa - Három napon át a kalandozások korába kalauzolták el a szervezők a Pápai történelmi játékok és kísérőprogramja, a Somlói borfesztivál közönségét Pápán. Lehel, Bulcsú, Botond szelleme, a honfoglalás kora és Bizánc sarcolásának időszaka, a múlt árnyai lengték körül a Várkert fáit és a bajvívó teret a hét végén.

Nagy Imre

Pénteken a nemes nedűké és a borlovagoké volt a főszerep, majd az esti megnyitót követően a borfalu színpadán egymást érték a produkciók, amíg a hirtelen jött vihar haza nem kergette a legedzettebb borivókat is.

Szombaton a vitézeknek bizony vödörrel kellett merniük a vizet a küzdőtérről, ahol délután a bizánci császár serege csapott össze kalandozó magyarjainkkal. Miközben a narrátor a kor történelmi áttekintését szövegben jelenítette meg, sorra vonultak föl és küzdöttek meg egymással a különböző fegyvernemek képviselői. Maga a katona-császár is szemlét tartott seregei fölött a végső összecsapás előtt, ahol az íjászok, lovasok, gyalogosok csaptak össze váltakozó sikerrel. Végül a harc a magyarok győzelmét hozta, Bizánc pedig sarcot fizetett kalandozó eleinknek. A fő attrakciót kísérő programok a gyerekekhez is szóltak, hiszen a honfoglalás kori parkban megismerkedtek az ősi kézműves technikákkal, régi játékokkal és  a rovásírással is.

A felnőtteknek a jó bor mellé finom étkek is dukáltak: ősi ínyencségeket kóstolhattak a nomád gasztronómia iránt érdeklődők. A borfaluba nyolc somlói és egy szekszárdi pincészet hozta el kiváló termékeit.

A kézművesvásárban is főként a honfoglalás kori időszakra jellemző portékákat árultak az ügyes mesteremberek. Népzene, tánc, táltosdob-csapat, előadások, Keresztes Ildikó koncertje színesítették a műsort.

Vasárnap a hagyományőrzők a pápai hősökről emlékeztek meg, ezt bajtársi találkozó követte, majd az állandó programok mellett délután ősi magyar kutyafajták bemutatója következett.

A fesztivált az ősök ritmusa, interaktív ütőhangszer-bemutató, hastánc és tábortűz zárta este. A borházak azonban hajnalig kínálták a Somló aranyló nedvét.

 

A Bizánc és a kalandozó magyarok közti csatában a Pápai Huszáregyesület, a Hagyományok Hegye Egyesület, a Delta Íjászegyesület mellett várpalotai, pápateszéri, székesfehérvári, komáromi, győri hagyományőrzők vettek részt. A bemutatón a közönség a korabeli fegyverzettel, harcmodorral ismerkedett meg.

Mint azt a szervezők megfogalmazták, a rendhagyó történelemóra bepillantást engedett egy, a történészek által még nem teljesen feltárt korszakba, ami szerves része a honalapításnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!