Kultúra

2010.11.08. 16:28

A bakonyi betyárok világa

Veszprém - Betyárnapot tartottak vasárnap a Laczkó Dezső Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként.

Deák Dóra

Dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató A bakonyi betyárok címmel tartott előadást, amit Nádasi Elemér színesített tangóharmonika játékával és énekével. A néprajzkutató előadásában mesélt a szép számú közönségnek Sobri Jóskáról, eredeti nevén Pap Józsefről, a híres dunántúli betyárról, aki betyárnevét a Sopron megyei Sobor nevű faluról kapta, ahonnan apja származott.

A népdalokkal, versekkel, rajzokkal, fotókkal tarkított előadást követően Berecz András, a népszerű mesemondó és népdalénekes tartott vidám mesemondó délutánt és idézte fel a betyárok világát történeteivel a gyermekek legnagyobb örömére. A rendezvényen fellépett a litéri Szárazág és Zöldág Ifjúsági Táncegyüttes is.

A félnapos program a Sobri című film vetítésével ért véget, amelynek forgatókönyve Sobri alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek zsurnalisztikai, illetve irodalmi feldolgozásain alapszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!