Kultúra

2010.11.22. 05:45

Pápai Tárlat - Régi, nemes hagyományok

Pápa - Színek, technikák, ábrázolni kívánt érzelmek és gondolatok kavalkádja fogadta a művészetbarátokat a Somogyi Galériában. Pénteken nyílt meg a városhoz kötődő képzőművészek hagyományos kiállítása, a Pápai Tárlat.

Nagy Imre

A közel tíz éve újjászületett, A. Tóth Sándor festő- és bábművész, rajztanár által a 2. világháborút követően indított év végi művészi zárszámadás ma is a régi, nemes hagyományokat követi. Az idei évben harminckét alkotó (festők, szobrászok, üvegművesek, fotósok) kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Mint azt Rádi Róbert művelődési osztályvezető köszöntőjében elmondta, köztük számosan az A. Tóth, Cziráki Lajos, Hénel Gusztáv nevével fémjelzett képzőművész kör egykori tagjaiként váltak országos, európai hírű művésszé. Többen közülük már nem Pápán élnek, de műveiken keresztül, a tárlat segítségével beszámolnak alkotói pályafutásuk újabb és újabb állomásáról. A galéria négy terme ennek megfelelően súlyozott. A központi teremben kaptak helyet a "nagy öregek".

A tárlatot megnyitó Veszeli Lajos festőművész arra az örvendetes tényre is felhívta a figyelmet, hogy mellettük felnőtt egy újabb, fiatal művésznemzedék, sajátos látásmódjuk éppúgy az irigylésre méltó pápai képzőművészeti hagyományok részévé válhat.

A tárlaton kamarakiállítás is nyílt: az idén 65 éves Molnár Lajos festőművész, a város krónikása mutatkozott be alkotásaival. A tárlat december 19-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!