Kultúra

2011.09.14. 17:12

Élvezetek, nők és sok-sok szerelem

Latinovits Zoltán a magyar filmművészet számára is maradandót alkotott, többek között a Szindbád című alkotásban. A filmről és annak kulisszatitkairól szól a híradós műsorvezető Kumin Viktória által készített kisfilm, melyet a XXI. Század című műsorban láthatnak a nézők jövő hét kedden.

Matolcsi Renáta

A Veszprémhez is kötődő Latinovits Zoltán a napokban lett volna 80 éves, míg a Szindbád című filmet negyven évvel ezelőtt, 1971-ben forgatta. Csak a szerencsén múlt, hogy megkapta a szerepet, ugyanis akinek először felajánlották a lehetőséget, az túl sokat kért. Ahogy később egy filmesztéta jellemezte: főtt marhát mártással és velőscsonttal senki nem tud úgy enni, mint Latinovits.

- A Szindbád az egyik legrejtélyesebb és legizgalmasabb magyar film számomra. Akárhányszor látom, mindig találok benne valami újat – mondja az RTL Klub híradósa, aki ugyan készített már korábban is riportokat, de önálló anyagként ez lesz az első kisfilmje a XXI. Század számára.

- Úgy gondolom, erre a filmre meg kell érni. Először tinédzserkoromban láttam, akkor semmit sem értettem belőle. Aztán később, amikor már megtapasztaltam egy-két dolgot az életben, nagyon is megértettem, hogy miről szól: életről, halálról, szerelemről.

Viki elmesélte, Sára Sándor operatőrrel készített anyagot, amikor a sok sztori hallatán felmerült benne, maga a Szindbád is megérne egy külön történetet, így elindult a forgatási folyamat. A kisfilmben többen megszólalnak, elhangzanak benne visszaemlékezések, láthatóak lesznek archív felvételek, és több kulisszatitokra is fény derül.

Míg Latinovits Zoltán szeszélyes és makacs volt, addig Dayka Margit imádta a forgatást és mindig tartogatott valami kellemes meglepetést a stáb számára. Egyik alkalommal például kocsit rendelt a gyártásvezetőtől, aki ugyan nem értette a dolgot, de teljesítette a kérést. Kiderült, a színésznő a piacra ment, bevásárolt, majd húslevest főzött annak rendje-módja szerint. Másnap behozta, és Szindbád elé tálalta a film egyik jelenetében.
- Mi meg nagyon gyorsan forgattunk, mert alig vártuk, hogy megehessük a levest! – meséli a kisfilmben Sára Sándor.

Viki hozzáteszi, a levesnek nem csak finomnak, hanem gyöngyözőnek is kellett lennie, a zsírcseppek csillogását speciális trükkel, lenolaj segítségével imitálták. S hogy milyen szerelmek szövődtek a forgatás alkalmával, illetve, hogy mit szólt a forgatókönyvhöz az akkori bíráló bizottság, s hogyan reagált erre a rendező Huszárik Zoltán, az kiderül a szeptember 20-i adásból.

Az izgalmas történetek folytatódnak, Viki következő két filmjéből megtudhatjuk, mi köze Csala Zsuzsának Kossuth Lajoshoz, illetve hogy Magyar Zoltán, olimpiai bajnok tornász, állatorvos miért dolgozott egy baromfifeldolgozóban.

Ezek is érdekelhetik