Kultúra

2011.12.21. 17:49

Csorgatott, fröcskölt - Bánki Ákos képei láttán levegő után kapkodunk

Veszprém - Bánki Ákos festőművész Lélekvirág című tárlatával nyílt meg a Blog Kortárs Galéria az Óváros Art Galéria alsó szintjén.

Szabó Zsuzsanna

A megnyitón Horváthné Kalmár Katalin, a galéria vezetője elmondta, a tavaly decemberben nyílt Óváros téri galéria pincehelyisége ezentúl a Blog Kortárs Galériának ad otthont. A névválasztáshoz Pablo Picasso egy gondolata adta az ihletet, ami a festészetet a naplóírás egyik formájának nevezte. Napjaink modernkori naplóírása az interneten zajlik blog formájában, ezért a felújított galéria célja helyet adni a bloggerek, a magas művészet képviselőinek a megmutatkozásra.

Földesi Bernadett művészeti munkatárs közölte, az Óváros Galéria a tervek szerint kulturális központként működik, két fő csoportra fókuszálva. A műértők és műkedvelők igényeinek kielégítésére számos művészeti ág bemutatására adnak lehetőséget, irodalmi felolvasóesteket tartanak, és szobrokat, más alkotásokat is bemutatnak. A másik célcsoport a gyermekeké, akiknek kézműves-foglalkozásokat, népi játszóházat és mesedélutánokat szerveznek majd.

A lélekvirág kifejezés Mattis Teutsch János XX. századi avantgárd festőművésztől ered - erről már Nemes Z. Márió költő, esztéta, a tárlat megnyitója szólt. Bánki Ákos képeiről elmondta, a festő lélekvirágainak központjában az organikus formák, a lelki vibrációk állnak. A csorgatott, fröcskölt technikával készített kiábrándult alkotások egyfajta pszichikai röntgenképek, nem önálló alkotások, inkább az életről lenyúzott formák.

A kiállítás január 31-ig látható a veszprémi Óváros Art Galéria pincehelyiségében.

 

A gyertyafénnyel (is) megvilágított pincében a néző levegő után kapkod Bánki Ákos nyugtalanságot sugalló, vörösen folyó, absztrakcióra ösztönző képeinek hatására, melyek vérző húshoz, megdöbbentő szemvillanásokhoz hasonlítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!