Kultúra

2012.02.06. 09:22

Kik azok a szaléziak?

Veszprém - A szalézi rend mutatkozott be a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban a hétvégén tartott Szalézi napokon.

Balla Emőke

Szalézi Szent Ferencről kapta nevét a tavaly októberben a veszprémi várban nyílt érsekségi turisztikai központ. A szalézi a világ második legnagyobb katolikus szerzetesrendje. Don Bosco (1815-1888) alapította Torinóban, aki elkötelezte magát, hogy segítsen szegény fiatalokon. Ma is nagy hangsúlyt helyeznek a hátrányos helyzetű fiatalok támogatására. Nevelői munkájuk célja a személyiség és a felelősségtudat fejlesztése.

A Szaléziánum háromnapos rendezvényének nyitóprogramjában Havasi József mutatta be a rendet, a Szalézi Társaságot, Csányi Márton, az ifjúságpasztorációs iroda vezetője pedig a Szalézi Ifjúsági Mozgalmat. A média szerepe az egyházban című kerekasztal-beszélgetés résztvevői azon gondolkoztak, hogyan lehetne jobban jelen a katolikus média a világban, miként lehetne minél több embernek közvetíteni az üzenetet. Szabó Tamás,  a Mária Rádió elnöke szerint kulcskérdés a témaválasztás. Kiss Ulrich  jezsuita szerzetes szerint nagyon fontos érthető nyelven szólni az emberekhez. Jézus Krisztus is egyszerűen fogalmazott, a mindennapi életből vette a példákat. Toldi Éva, szalézi ösztöndíjas újságíró, aki húsz évig dolgozott a Naplónál, kifejtette, ma a katolikus médiában is szembesül azzal, hogy kevésbé van jelen közéleti témaként a kultúra.

 

A Szaléziánum általános iskolások számára négy kategóriában hirdetett rajzpályázatot Szalézi Szent Ferencről. Több mint 100 pályamunka érkezett.

Az első kategória legjobbja Kámán Júlia, a veszprémi Padányi gyakorlóiskola másodikosa, a második kategória legjobbja Helischer Melinda, a Szilágyi iskola negyedikese, a harmadik kategória első helyezettje Csörgő Viktor, a várpalotai Nepomuki Szent János iskola ötödikese, a negyedik kategóriában első lett Bencze Loretta, a tapolcai Nagyboldogasszony  Általános Iskola hetedikese.

A fődíjat Keller Lúcia nyerte, a tapolcai Nagyboldogasszony iskola hetedik osztályosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!