Kultúra

2012.03.28. 17:44

Nyelv, amely összeköt minket

Veszprém - A kétnyelvűség volt annak a szakmai tanácskozásnak a középpontjában, amelyet szerdán rendeztek a Kárpátaljai napok programsorozat részeként.

Szabó Péter Dániel

A Pannon Egyetemen nagy hangsúlyt kapnak a kétnyelvűségi kutatások, s igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a határon túli nyelvészeti tanszékekkel. A tavalyi vajdasági napok után ezúttal a kárpátaljai kollégák látogattak el hozzánk, s tartottak érdekfeszítő előadásokat a kétnyelvűség témakörében - mondta el a Napló kérdésére Navracsics Judit egyetemi docens, a tanácskozás levezető elnöke.

- A 100 év nyelvpolitikáját bemutató Csernicskó Isván a beregszászi főiskola rektorhelyetteseként több könyvet is jegyez a magyarok kárpátaljai helyzetéről, míg Karmacsi Zoltán a családok kétnyelvűségével foglalkozik. Az őket követő Márku Anita és Bátyi Szilvia azért is különösen fontosak nekünk, mert a Pannon Egyetem doktori iskolájában végeztek, Földes Csaba professzor a Pannon Egyetemről pedig a kisebbségi nyelvváltozatok kontaktushatásairól tartott előadást - foglalta össze Navracsics Judit a programot.

Navracsics Judit kiemelte, azért is fontos a terület kutatása, mert a mai Magyarországon is rengeteg ember él kétnyelvű környezetben. Az általuk használt nyelvek pedig hatnak egymásra, épp ezért másképp beszélik például a magyart.  

Az Ami minket összeköt című tanácskozás csütörtökön a Pannon Egyetemen folytatódik. A kárpátaljai szakemberek után ezúttal a veszprémi kampusz oktatói tartanak majd előadásokat, amelyek a már említett kétnyelvűséget éppúgy felölelik majd, mint a nyelvtörténetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!