Kultúra

2012.07.23. 05:37

Sugárzó optimizmus

Tihany – A korábbi absztrakt anyagok után nagy közönségsikerre számíthat a bencés apátság galériájának szombaton nyílt új kiállítása.

Győrffy Árpád

A Budapesten élő Somogyi Gábor festőművész munkáiból rendeztek életmű-kiállítást. A jelző nemcsak a díszítőfestő szakon végzett művész 74 évének, hanem az összeállítás gazdagságának is szól. A tárlat gerincét a főleg vallási, mitológiai tárgyú tűzzománc képek, képsorozatok alkotják, de láthatunk falakra, ajtókra díszítő céllal készült kerámiákat is. Néhányat eredetiben, másokat fotókon. Az egyik teremben helyet kaptak a művész táblaképei is, melyeken a görög tájat, épületeket mutatja be expresszív színekkel.



– Ezek az optimizmust sugárzó alkotások számomra a gyökerekről beszélnek, a mondák, legendák világáról, a Bibliáról, a kereszténységről – mondta a kiállítást az érdeklődőknek ajánló Korzenszky Richárd, a bencés apátság perjele. A magyar gyökereink is megjelennek István királlyal, aki a koronát nem keresi, hanem kapja – tette hozzá a perjel. A megnyitót két Bécsben élő művész, Münch Judit és Valik Bernadett romantikus zenéje tette hangulatosabbá. Vasárnap egy másik kiállítás is nyílt az apátság területén.

A Rege cukrászdában a négy éve elhunyt N. Csathó Gizella látványtervező munkáiból állítottak ki több rajzot, számos vázlatot. Színes ajánlat a művészetkedvelőknek Az apátsági galériában augusztus 28-tól szeptember 11-ig lesz látható a Somogyi Győző Kossuthdíjas festőművész jubileumi kiállítása. Szeptember 13-tól november 4-ig a Tihany Gyöngye Alkotóház tárlatot. A Rege cukrászdában augusztus 27- től november 4-ig Kovács Tibor István mutatkozik be fotóival. Más programok mellett az apátsági templomban augusztus végéig minden csütörtök este orgonahangversenyre várják az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!