Kultúra

2012.08.02. 16:04

Derűs órák a nagysátorban

Balatonfüred - Nevetéstől hangos egy hete a Sun City. A DumaFüred fesztiválon kedden este vették fel a Rádiókabaré két adását. A témák: a félelem és a nyaralás, nyár, Balaton. Az éjfélig tartó műsorban sok poénon nevethettünk, de volt, ami kifejezetten hiányzott.

Gajdos József

Váratlan előjátékkal indult az est. A kezdés előtt már fél órával gyülekező közönség hirtelen a sátor kupoláját kezdte figyelni, ahol kívül egy kismadár sétálgatott. A lenyugvó nap sugaraiban hol nagy gombócnak, hol pálcikalábú óriásmadárnak láttuk alulnézetből az apró állatot. Mindenki mosolygott azon, ahogy pici lábaival szaporázott a hatalmas ponyván. Könnyű dolga volt ezután a rádiókabaré műsorvezetőjének, hiszen már kellően a humorra hangolódott a több száz néző. Két őszi adást vettek fel, az első rész a félelemről, a félelmeinkről szólt, s Litkai Gergely kérte a nézőket, ne féljenek tapsolni - feltéve, ha tetszik a műsor.

Nos, ezzel nem volt baj, hiszen a kabaré szerzői kitettek magukért. Becsúszott néhány laposabb műsorszám, volt mélypont is, ám összességében négy órán át robbantak a humorbombák. "Ennyi marhaságot régen hallottam..." - mondta a szünetben a büfénél az egyik söröző férfi. Igaza volt, hiszen a klasszikus kabaré kedvelői is megkapták a magukét a többszereplős jelenetekkel, és a stand-up comedy hívei ugyancsak jól szórakoztak Füreden. A műsort két szerző neve fémjelzi igazán, a többiek mintha szabadságon lennének. Litkai Gergely konferansziéként éppen annyit mondott, amennyit kell, emellett számos jelenetet írt másokkal együtt a Dumaszínház főszerkesztője. Hadházi László a kabaré másik pillére: jelenetei, magánszámai és színpadi szereplései az est főszereplőjévé tették. Különösen emlékezetesek maradnak a "fényre sötétedő" Aradi Tiborral közös számai. Összeszokott, zseniális páros az övék. Szavak nélkül is kacagtatták a nézőket, a kollégákat és egymást. Rögtönzéseik a kabaré legszebb lapjaira kívánkoznak. A velük fellépő művészek gyakran a papírjaikba temetkezve fuldokoltak a nevetéstől.

Kár, hogy a jó közéleti humorra kiéhezett közönség csak nagyon kevés ilyen poént hallhatott. A szerzők érezhetően "félnek" a politikai témáktól, mint a tűztől. A "lendvaiildikós" talán benne marad majd a megvágott rádióműsorban, de arra kíváncsi leszek, hogy a "közgépes" és a "viktoros" megüti-e a közölhetőség határát. Persze, lehet, hogy csak keveseknek hiányzott a politikusok és a közélet kifigurázása, mert a kabaré végén vastaps szólt. Hálás volt a közönség a derűs órákért.

 

Még három napig tart Balatonfüreden a humorfesztivál. Pénteken hat órakor A Szomszédnéni odaát van címmel kabarét adnak elő, majd nyolckor Kiss Ádám, Beliczai Balázs, Dombóvári István és Bellus István szórakoztatja a közönséget. Tíztől Belga-koncert zárja a napot. A szombat erősnek ígérkezik: Dombóvári István önálló estje után Duma Jam Hadházi Lászlóval, Litkai Gergellyel és Kovács András Péterrel, a zenekedvelőknek a Soeri&Poolek zenél. Vasárnap előbb a Fiatal Félőrültek Fesztiválja látható, végül All-stars est Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám, Hadházi László, Kovács András Péter, Beliczai Balázs és Mogács Dániel fellépésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!