Kultúra

2012.11.26. 18:20

A siker összetevői

Balatonfüred Város Vegyeskara az elmúlt negyven év legkedvesebb műveiből válogatta össze vasárnap esti ünnepi, jubileumi programját.

Balla Emőke

1972 szeptemberében tizenhatan alapították meg Balatonfüred Város Vegyeskarát. Az alapító tagok közül hatan ma is énekelnek a kórusban, a többiek később csatlakoztak - volt, aki egy, más huszonegy éve, van, aki harminchét éve. Az elmúlt négy évtizedben közel háromszázan vettek részt a munkában, az énekkar  harminc országban népszerűsítette a magyar kóruskultúrát. A sikernek több összetevője van: a kórusvezető személyisége, a zene szeretete és az igényes műsorválasztás, hangsúlyozta köszöntőjében Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere az Anna Grand Hotelban tartott hangversenyen.

A karnagy, Pileczky Erzsébet kiváló művész, pedagógus, elhivatott szakember, aki egyéniségével közösséggé formálta és ma is összefogja a dalosokat, akiket összetart  a zene szeretete.  A közös éneklés nagyszerű feltöltődés, kikapcsolódás, jól érzi itt magát orvos, tanár, kétkezi munkás, diák egyaránt. A Pro Urbe-díjjal, nívódíjjal, aranyéremmel kitüntetett  kórus sokféle  műfajban  mutatja  meg tehetségét; énekel  gregoriánt és  20. századi, a cappella, valamint oratorikus műveket.



A vasárnapi ünnepi koncerten Balatonfüred Város Vegyeskarát Pileczky Erzsébet vezényelte (Fotó: Gáspár Gábor)

A kórus legkedvesebb műveiből válogatott  az ünnepi koncerten, a  reneszánsztól napjainkig. A fürediek  programja nyitotta az estet, majd a vendégek "adták át ajándékukat", dallal  köszöntötték  az ünneplő énekkart.  A Rijekai Orvosok Kórusa  (vezényelt Zoran Badjuk) egyházi műveket és horvát népdalokat szólaltatott meg, majd a Szabó Lajos vezényelte Paloznaki Kórus felemelő, színvonalas, tiszta, kiemelkedő  produkcióját élvezhette a közönség, az énekesek Esterházy Pál és Petrovics Emil  műveit egyaránt magas színvonalon szólaltatták meg. A Lovrek Károly vezényelte Siófoki Férfi Dalkör Egylet remek hangulatot varázsolt a huszárnótákkal, bordalokkal, az életet ünneplő, éljenző, jókedvű, humoros,  népszerű,  műsorával. 

A jubileumi programot  a  balatonfüredi vegyes kar  könnyűzenei blokkja zárta, Elvis Presley- és Abba-slágerrel, valamint Kodály Zoltán- és Karai József-dalokkal. Az Ugrótánc és az Estéli nótázás vidám légköre a közönséget is jókedvre derítette. 






Magyarok és horvátok együtt daloltak


Az ünnepi program méltó, felemelő zárása volt  Vivaldi Glória című művének két tétele,  melyet a füredi vegyes kar a Paloznaki Kórussal és a Rijekai Orvosok Kórusával  közösen adott elő, Pileczky Erzsébet vezényletével,  szólót  énekelt Rábaközi Rita és Somosné Farkas Edina. A nagy sikert aratott Siófoki Férfi Dalkör Egylet  a műsor első részében dalolt együtt a fürediekkel: Verdi Nabucco operájának Rabszolgák kórusa és a Lombardok című opera Vitézek kara közös előadásban csendült fel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!