Kultúra

2013.01.30. 16:22

Keserédes tündérlaki lányok

Mire képes a testvéri szeretet? Feláldozható-e a boldogság? A vagyon iránti vágy, vagy a szerelem a fontosabb? Egyéni érvényesülés vagy a család érdekei?

Szabó Zsuzsanna

Ezekre és más hasonló kérdésekre keresi - és adja meg a választ - a Petőfi Színház péntek esti premierje. Az előadás egy özvegy édesanya és négy lányának érzelmekben igen gazdag életét mutatja be. A bonyodalmakat természetesen tovább gyarapítja a szeretők, a férfiak megjelenése, akik így vagy úgy, de jelentősen befolyásolják a hölgyek sorsát.

Heltai Jenő A tündérlaki lányok című vígjátékát Guelmino Sándor állította színpadra, aki legutóbb A pillantás a hídról című előadást rendezte Veszprémben.

Idén magyar évadot hirdetett a Petőfi Színház, a palettáról pedig hiányzott egy századeleji magyar vígjáték, így esett a választás erre a Heltai-darabra. Ritkán veszik elő ezt a darabot, az elmúlt években csak a Vígszínház tűzte műsorára. Annak idején merész darab lehetett, de most is élesen tud megszólalni. Lerántja a leplet a polgári látszatról, kiderül, pont a tisztességesnek látszó család az igazán romlott. Erkölcsi kérdéseket feszeget és elgondolkodtat. Mennyire vagyunk gyarlók, önzőek, megéri-e a túlélésért feláldozni a jóhírünket? Ezekkel az aktuális mondanivalókkal közelebb lehet hozni a nézőkhöz - adott ízelítőt a rendező.

Csarnóy Zsuzsanna, a négy lányát egyedül nevelő anya szerepéről úgy nyilatkozott: - A darab olyan alapvető emberi tulajdonságokat boncolgat, mint az önzés, a hiúság és az álszent viselkedés. Az akkori női szerepek sokat változtak, de bizonyos dolgok ma is érvényesek.

Terescsik Eszter a lánytestvérek egyikének megtestesítője szerint az öt, nagyon eltérő karakterű nő közül mindenki megtalálja a maga nőideálját. - Bár vígjátékról van szó, a darab mégis nagyon komoly témákat boncolgat - tette hozzá.

Közel állónak érzi szerepét Trokán Anna, aki az érzelmei által vezérelt legkisebb lányt játssza.

- Könnyen tudok azonosulni Sárival, mert fontos neki a szerelem, a testvérek és a család iránt érzett szeretet.

A további szerepekben Kéri Kitty, Dobra Mária, Bajcsay Mária, Eperjes Károly, Gémes Antos, Tóth Loon és Keresztes Gábor látható.

Az előadás előtt és alatt a veszprémi SÉF Szakképző Iskola tanulói által sütött szív alakú linzereket lehet megvásárolni. Az összegyűlt adományokból a diákok iskolatársuk, a nem rég megműtött újszíves fiatalember, Vass Máté gyógyulására fordítják.

A gyűjtéshez a Petőfi Színház is hozzájárul, a süteményeket vásárló nézők az évad többi előadásának jegyáraiból további kedvezményeket kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!