Kultúra

2013.12.16. 09:05

Jótékony céllal lépett színpadra a Várpalotai Bányász Fúvószenekar

Várpalota - Hagyományteremtő céllal a Várpalotai Bányász Fúvószenekar jótékonysági hangversenyt tartott az elmúlt hétvégén a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

A koncert hangulatát Erkel Ferenc Ünnepi zene című nyitánya alapozta meg, majd Talabér Márta polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– A jövőre 85 éves fennállását ünneplő fúvószenekar hagyományteremtő koncertjén érdemes visszagondolni arra, hogy az elmúlt évtizedek során a történelem megannyi hányattatását túlélte az együttes. Ez pedig csak úgy volt lehetséges, hogy szerves részei lettek a város kulturális életének, magas zenei színvonalat képviseltek és képviselnek ma is – hangsúlyozta a polgármester.

Nagy sikerű koncertet adott a Szellinger Tamás karmester vezette Várpalotai Bányász Fúvószenekar. Fotó: Szabó Péter Dániel

Einreinhof Attila, a bányász hagyományokat hűen őrző Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke köszöntőjében a múlt tiszteletére hívta fel a figyelmet.

– Egész évben szebbé tették ünnepeinket a bányász fúvószenekar tagjai, akik koruknál fogva ugyan már nem bányászok, hanem képzett zenészek, ám muzsikájuk hűen tükrözi a bányász hangulatot. A bányász himnusz az ő hangszereikből csendül fel a legszebben, talán azért, mert a vérükben van – mondta el a köri elnök, aki Buzási Istvánnal és Hargittai Lászlóval, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, valamint a Bányász Nyugdíjas Klub elnökével együtt díszes elismerő oklevelet adott át Szellinger Tamásnak, a zenekar karmesterének.

Elhangzott, Várpalotán az 1920-as években bontakozott ki a zenei élet, amikor is a zenét kedvelő bányászok egy csoportja úgy döntött, hogy megkezdi a bányász fúvószenekar szervezését. A megvalósulás 1929-ig váratott magára, amikor a Jó Szerencsét Olvasókör vezetősége a bánya dolgozóinak tagdíjaiból 16 fúvós hangszert tudott vásárolni. A többi pedig már történelem. A zenekar tagjainak többsége a szénbánya dolgozóiból és a nyugdíjasokból tevődött össze, mára azonban egy-két nagy öreget leszámítva fiatalok alkotják a zenekart. Az elmúlt nyolc évtized alatt közel 100 zenész, 14 karmester tartotta életben e nagy múltú együttest,

A folytatásban aztán a zenéé volt a főszerep a művelődési központ színháztermében. Filmekből ismert dallamok éppúgy műsorra kerültek, mint magyar nóták, de a világhírű ABBA együttes dalaiból készült összeállítás is nagy sikert aratott. A másfél órás koncert végén joggal járt a vastaps a fúvószenekarnak, s az is kiderült, mintegy 100 ezer forint gyűlt össze a zeneiskola ifjú tehetségeinek támogatására.

Közösen zenél az egész család

A várpalotai zenekar tagjai között vannak olyan családok is, akik zenész nemzedékeket neveltek. Általuk a fúvószene szeretete apáról, fiúra, anyáról leányra szállt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!