Kultúra

2014.04.04. 17:19

Explicitté tett művészi kételyek

Veszprém – A 2013-as Veszprémi Tavaszi Tárlat díjazottja, Földesi Barnabás képeiből nyílt kiállítás a Csikász Galériában pénteken.

Marton Attila

A Warning Pseudo Art, vagyis Vigyázat, álművészet elnevezésű tárlaton tájképek és absztrakt képek láthatók, előbbiek közül azonban az alkotó többet szándékosan „elrontott”: a képekre különféle szövegeket írt, például „sürgősen eladó”, vagy éppen azt, hogy „a művészet nem eladó”.

A művész tárgyai feliratú vitrinben egy félpár cipőt, kólát, az Újszövetséget és egy csekket is láthatunk, egy másikban pedig A korát megelőző képet csodálhatnánk, ha nem lenne becsomagolva buborékfóliába, de az alkotó a vidéki kismesterekre és a túlhaladott izmusokra is megemlékezik a maga módján. A kiállítás szerves részei a termeket összekötő átjárók felett látható feliratok, valamint a művész tízperces öninterjúja is.

A festészeten túl a művészet mibenléte érdekli, maga a kétely, amelyet a kép és létrehozója teremt, s ezeket a szkepsziseit meg is osztja a befogadóval, fogalmazott megnyitójában Tolnay Imre képzőművész. Hozzátette, Földesit a festészeti kánonon kívül eső peremjelenségek érdeklik: túllép a polgárpukkasztáson, de nem a botrányra törő Marcel Duchampot követi, mert ő a saját Mona Lisájának pingál bajuszt, amikor a saját tájképeit felülírja. Nem provokatív, hanem ironikus, filozofikus és reflexív, jegyezte meg a képekről. A kiállítás május negyedikéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!