Kultúra

2014.06.09. 15:10

Jézus újra Polányban

Magyarpolány - A falu ismét összeszedte népét, hogy passiójátékával - egy év kihagyás után - újra elkápráztassa közönségét. A pünkösdi hétvégén bemutatott egyfelvonásos darabot egy héttel később ismét előadják.

Penk Tímea

A Polányi passió különleges helyszínen és különleges szereposztásban látható. Magyarpolány Kálvária-dombja átalakul szabadtéri színházzá, hogy a falu bemutassa Jézus történetét. A Megváltó főszerepét Keresztes János színművész játssza, aki a veszprémi Petőfi Színház munkatársa. Minden más szereplő alkalmilag bújik szerepébe, köztük a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör és a Padragi Bányász Férfikórus. Közel százhúszan lépnek fel az idén, a polányiakon kívül padragiak és gyepesiek is csatlakoztak a társasághoz. Tömöry Péter rendező élete egyik legnagyobb művének tartja a Polányi passiót, pedig sok nagy színháznak is rendezett emlékezetes előadásokat.

Egész Magyarpolány és a környékbeliek is játszanak benne. Jézus szerepében Keresztes János (Fotó: Penovác Károly)

 

Méltán lehetnek büszkék a falubeliek az előadásra, amelyet a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervez több mint egy évtizede. Sebe István egyesületi elnök szintén fellép a darabban.

- A Polányi passió története 21 éves, amit mi játsszunk, az 14 éves. A barátaink és az önkormányzat jó szándékának köszönhetően tudjuk megrendezni az előadást. A darab összekovácsolja az embereket és örömmel játszanak maguknak és a nézőknek. A történet ugyanaz, de ahogy előadjuk, az különbözik évről évre. Mindig más fogja meg a nézőt - nyilatkozta Sebe István, majd hozzátette, nem mindennapos, hogy művészileg nagyra értékelt darabot ad elő egy falu népe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!