Kultúra

2014.09.26. 18:10

Orpheusz sajátosan

A különleges hangulatú, felnőttek számára készült formabontó darabban bábos elemekkel, maszkokkal léptek fel a színészek.

Kutasi Zsófia

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kabóca Bábszínház együttműködésében készülő Jean Cocteau: Orpheusz című előadás magyarországi ősbemutatóját tartották a Hangvilla Kamaratermében a minap.

A produkciót mozgásszínházi elemek és videóbejátszások is színesítették. A darab kifejezetten a kamarateremhez igazodott, így a tervező a kör alakú térben a díszlettel és a töredezett elemekkel és fekete-piros színek kombinálásával egyedi atmoszférát teremtett meg.

Az előadás rendezője, Oláh-Horváth Sára a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatója. A Kabóca Bábszínház több szállal is kapcsolódik a tanulókon keresztül az egyetemhez – tudtuk meg Székely Andreától, a Kabóca Bábszínház igazgatójától, aki elmondta, sok fiatal alkotó vett részt a darab feldolgozásában és előadásában.

A mostani darab a klasszikus történet izgalmas átdolgozása, melyet közös produkcióban vittek színre; a hét szereplő közül ketten marosvásárhelyi egyetemisták, öten pedig a Kabóca Bábszínház színészei.

Az ősbemutatónak számító előadás, melyre a Francia Intézet munkatársait is meghívták, a bábszínház első kamaratermi fellépése is egyben. A jövőben a terem lesz a Kabóca-előadások ideiglenes helyszíne a Helyőrségi Művelődési Otthon felújítási munkálatai alatt.

Az Orpheusz című darabot a veszprémi után novemberben Marosvásárhelyen a művészeti egyetemisták előtt is színre viszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!