Kultúra

2015.09.08. 18:19

Buzán hagyták a szívüket

Veszprém, Litér - A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Szilágyi Táncegyüttese és a Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes a közelmúltban erdélyi néptánctáborban vett részt.

Müller Anikó Hanga

A Mezőség szívében fekvő, gazdag néptánchagyományáról neves településen, Buzán a helyi és környékbeli táncokon, népdalokon kívül népi mesterségekkel is megismerkedtek a fiatalok, volt fonás, szövés, varrás, kenyérsütés, kürtőskalács- és csutkababa-készítés, fogathajtás, tájékoztatta a Naplót Vastag Richárd, a művészeti csoportok szakmai vezetője. A kis falu elzárt település, a mai napig mentes a nyugati modernizációtól. Tiszta, őszinte emberek lakják, teli szeretettel.

A tábor végén a résztvevők bemutatták a tanultakat, majd hajnalig táncház és mulatság volt, melyen szinte az egész falu apraja-nagyja részt vett

Az első tábort hat évvel ezelőtt szervezték, az anyaországból indult kezdeményezés alapján, célja a buzai fiataloknak saját falujuk táncának visszatanítása volt. Az oktatók évek óta Gémesi Zoltán, a felvidéki Szőttes Néptáncegyüttes művészeti vezetője és párja, Balta Aranka. Zenélt Salamon Ferenc prímás, Fekete Antal Puma, Soós András, Soós János és Salamon Soma nagybőgősök. Jelen volt Enyedi Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes népdalénekese, Kallós Zoltán Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett népzenekutató pedig baráti üdvözletét küldte a táborlakóknak. A szállás családoknál volt. Délelőtt és délután folyt az oktatás, esténként a helyiekkel közös táncházat tartottak. Eke Péterné talán a legidősebb kincsér a faluban, bár egészségi állapota nem a legjobb, elment énekelni a gyerekeknek, mert ahogy ott mondják: má érzem, de mit van mit csinálni .

Eke Péterné, született Simon Mária buzai népdalokat énekelt a néptánctábor fiataljainak 
Fotó: Rák Gergő

A buzai bíró polgármester , Cégér István megköszönte az anyaországi közösségek segítségét. Példaértékű, hogy a veszprémi és litéri táborozók az utazást, némi szponzori hozzájárulás mellett, önerőből, szülői támogatással finanszírozták. A tábor végén a résztvevők bemutatták a tanultakat, majd hajnalig táncház és mulatság volt, melyen szinte az egész falu apraja-nagyja részt vett.

Kicsit a szívünket is Buzán hagytuk és jövőre is tervezzük a részvételt, zárta a beszámolót Vastag Ricsi.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!