Kultúra

2015.09.06. 18:14

Helyi kézműves remekeket állítottak ki a Fodor Sára Tájházban

Várpalota - Helyi kézművesek válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás Múltba néző - jövőbe tekintő címmel a napokban a Fodor Sára Tájházban.

Szabó Péter Dániel

Az ünnepélyes megnyitón előbb a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjai szavaltak el az alkalomhoz illő verseket, majd Juhosné Vavró Zsuzsanna, az intézmény igazgatója méltatta az alkotókat, név szerint Hargitai Rita nemezelőt, Tunner Mária népi bőrművest, Szeszák Mátyás csont-, szaru- és fafaragót, Pánczél Melinda mézeskalács-készítőt és Vargáné Kárász Judit gyöngyfűzőt.

Bőrműves remekek, gyöngy ékszerek, faragott szobrok, csontdíszek, nemezelt szőnyegek és mézeskalácsok egyaránt láthatóak a palotai tájházban október elejéig megtekinthető tárlaton
Fotó: Szabó Péter Dániel

- A tájház az elmúlt évtizedekben rendre otthont adott helyi kézművesek, népművészek kiállításainak, a most összeállított tárlat ebből a gazdag termésből szemezget. Mind az öt kiállító közös jellemzője, hogy a szakma szeretete, a népművészet iránti elkötelezettség és az önkifejezés igénye mai napig az életük része, s tetten érhető alkotásaikban. Az itt látható faragott szobrok, csontdíszek, nemezelt szőnyegek, mézeskalácsok, bőrműves remekek vagy épp gyöngy ékszerek mind a kiállítók tehetségét, kézügyességét, szívvel-lélekkel végzett munkáját dicsérik. Azt a hitet tükrözik, hogy érdemes szépet, igényeset, hagyománytisztelőt alkotni még akkor is, ha az nem mindig egyezik a közízléssel - mondta el az ünnepélyes megnyitón Juhosné Vavró Zsuzsanna.

A Nepomuki iskola igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy 1986 májusában Várpalota akkor vezetőiben merült fel az ötlet, hogy több napon át tartó rendezvénysorozattal tegyék még emlékezetesebbé a várossá nyilvánítás 35. évfordulóját. A szervezésre bizottságot hoztak létre, a cél a kezdetektől az volt, hogy a helyi alkotóknak is kiállítási lehetőséget biztosítsanak. Ekkor újították fel a Jókai utcában, a panelházak tövében ezt a terméskőből épült XIX. századi parasztbarokk lakóházat, ami a város múltját bemutató tárlatnak is otthont adott, s később az ismert palotai helytörténész, Fodor Sára nevét vette fel.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!