Kultúra

2015.09.23. 16:58

Közös kísérletek, látványos éjszakai bemutatók

Veszprém - A tudomány iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek számára pénteken ismét megnyílnak a Pannon Egyetem kapui.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem idén is csatlakozott a Kutatók éjszakája programsorozathoz. Az idei már a tizedik; a rendezvény megmutatja szórakoztató oldalát a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világának. Bemutatkoznak a kutatók, a látogatók bepillanthatnak különleges, máskor nem látogatható helyszínekre. A program célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, reálisabbá tegye a kutatókról kialakult véleményt. A szeptember 25-ei rendezvényen csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény vesz részt, köztük a Pannon Egyetem is.

Péntek este az intézmény mind az öt kara különleges előadásokkal, kísérletekkel és bemutatókkal várja a tudomány iránt érdeklődőket. A gazdaságtudományi kar gazdasági játékra hívja a középiskolásokat, a játék egy fiktív vállalat irányításán keresztül mutatja be a kar szakjait. A diákok pénzügyi, menedzsment-, közgazdasági és marketingfeladatokat oldhatnak meg. A keszthelyi Georgikon karon szó lesz az éghajlatváltozás és az urbanizáció együttes ökológiai hatásairól, a hévízi csodavíz titkairól és a magyarországi orchideák csábítási trükkjeiről is. A veszprémi mérnöki karon lehet szilikonlabdát készíteni, rózsát fagyasztani, belekóstolni a helyszínelők munkájába, algát tenyészteni. Lesz infrakamerás mérési bemutató, színes varázslat és járműteszt. A junior mérnökök néhány kérdés megválaszolásával szerezhetik meg diplomájukat. A modern filológiai és társadalomtudományi karon angol nyelvű előadást hallhatnak, Memories of the Cold War in and around Veszprém címmel. A műszaki informatikai kar jelszava: Az informatika nem csak a számítógépekről szól . A kar munkatársai bemutatják a képfeldolgozással kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket, a villamos hajtásokat, a robotikalaborban folyó munkát és az informatika szerepét az egészségügyben, de kiderül az is, hogyan készíthető nanoméretű bioszenzor.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!