Kultúra

2015.10.14. 16:19

Fábián Janka új kötetet ad ki hamarosan

Tapolca - Fábián Janka írásainak rajongói az idén még újabb kötetnek és novellának is örülhetnek. Ez is kiderült azon az író-olvasó találkozón, amelynek a fiatal írónő volt a vendége a Wass Albert könyvtárban.

Tóth B. Zsuzsa

Az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett programon Péringer Petra könyvtáros beszélgetett a vendéggel, akinek kötetei igencsak keresettek a könyvtárban. Fábián Janka valójában Mezei Johanna író neve, illetve nagyanyja neve volt. Mint kiderült, néhány olvasóban azonban olyan érzést kelt a név, hogy a szerző talán egy idős asszony, sőt, volt már, aki azon csodálkozott, hogy egyáltalán él még. Márpedig a fiatal szerző elég aktívan publikál, évente egy kötete legalább megjelenik. Az első könyvei, az Emma trilógia részei gyorsan egymást követően láttak napvilágot, miután végre sikerült megoldani a kiadásukat. Ugyanis az még a megírásnál is nehezebb feladat volt a Pest megyei szerző számára, aki iskolás kora óta ír. A korai verseket mesék követték, majd a történelem, angol és francia szak elvégzését követően mostanáig többnyire nyelvtanárként dolgozott Mezei Johanna.

Mezei Johannával, azaz írói nevén Fábián Jankával (jobbról) Péringer Petra beszélgetett Tapolcán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vallotta, hogy mindig szerette olvasni azon történelmi regényeket, amelyek a mindennapi emberek, családok életét, sorsát is bemutatják. Azonban magyar nyelven kevés ilyet talált a kortárs irodalomban, ezért próbálkozott meg vele. Anyagot gyűjtött, több regényötlete közül választott egyet, és amikor a 2008-as pénzügyi válság kitörésekor hirtelen kevés munkája lett, belevágott az írásba. Kötetei a könyvesboltokba, könyvtárakba is eljutottak, valójában az olvasók fedezték fel. Kapott mindenféle kritikát, de számára az volt a lényeg, hogy beszéltek róla, keresték a könyveit. Novellái e-könyvekben jelentek meg eddig, még az idén továbbiakat is olvashatunk tőle. Ahogy egy újabb kötet, a Búzavirág kiadására is készül. Mezei Johanna bevallása szerint szórakoztató regényeket ír, ez pedig nem szégyellni való, ha azok igényesek, adnak plusz élményt az olvasónak. A plusz nála a történelmi háttér. Bár regényeinek szereplői kitalált személyek, de a történelmi események valósak. Történelem tanárként örül, ha az olvasók tanulnak is a kötetekből, valójában viszont nem ez a célja, hanem a szórakoztatás. Úgy érzi, ha élvezi ő is amit ír, akkor jó eséllyel az olvasó számára sem lesz unalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!