Kultúra

2016.11.17. 12:15

Először a Nemzeti Színházban

Veszprém, Budapest – Budapesten mutatja be az Equus című színdarabot a Pannon Várszínház.

Balla Emőke

A premier idén februárban volt Veszprémben, a különös műfajú produkció már akkor nagy sikert aratott a közönség körében. Peter Shaffer Equus című műve magyar környezetben szólalt meg, felerősítve üzeneteit. A dráma egy pszichiátriai intézetben játszódik. Egy tizenhét éves fiú esetét dolgozza fel, miközben tükröt tart a társadalomban ma is jelen lévő szélsőségeknek.

Pszichiáterét a fiúval folytatott beszélgetések késztetik arra, hogy analizálja önmagát és az őt körülvevő világ ellentmondásait. A fiatal főhős média-függősége, családi, társadalmi példaképeket és mintákat nélkülöző magányossága, istenség-teremtő megszállottsága, majd a megvakított istenség, a ménes mindent elpusztító száguldása nagy erővel szólaltathatja meg az ismert drámát. Az asszociatív képeket, táncszínházi elemeket alkalmazó előadás a Veszprém-Bakony Táncegyüttessel közös produkció.

A Vándorfi László rendezte előadásban vendégként Blaskó Péter Kossuth-díjas színész, a Nemzet Művésze alakítja Martint, a pszichiátert, Alent Szelle Dávid játssza. A további szerepekben Kiss T. István, Oravecz Edit, Pap Lívia, Telegdi Kamilla, Farkas Csányi Attila, Punk Péter, Szente Árpád Csaba, Kádár Ignác, Vári Bertalan, Csánitz Márk, Csiszár Martin /Gönczi Jakab, Lakatos Ferenc és Rumi Benjamin látható.

A díszleteket Kovács Yvette Alida, a jelmezeket Justin Júlia tervezte, koreográfus Kádár Ignác és Krámer György. A színjátékot a budapesti közönség is láthatja, hiszen a Pannon Várszínház produkcióját Vidnyánszky Attila igazgató meghívta a Nemzeti Színházba, a teátrum Gobbi Hilda Színpadán november 22-én, kedden este hét órakor látható. A Pannon Várszínház sokat lép fel Budapesten, korábban bemutatkozott már a Kongresszusi Központban, a Thália Színházban november 14-én, hétfőn két alkalommal adta elő a Bunkerrajzoló című zenés életrekonstrukciót, november 20-án a Budafoki Klauzál Házban az Egy darabot a szívemből című musical, december 21-én a Mária evangéliuma című rockopera látható, a Nemzeti Színházban azonban első alkalommal szerepel a társulat. Vándorfi László igazgató-rendező elmondta: szeretnének Budapesten is kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

Fotó: Pannon Várszínház

Bíznak benne, hogy az előadást jól fogadja a fővárosi közönség; valószínűleg sok szakmabeli is részt vesz majd az előadáson. Az Alent alakító Szelle Dávid nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Nemzeti Színházban szerepel a társulat.

Azt mondta, izgul, de a fővárosi színpadon is ugyanúgy játszik majd, mint Veszprémben. Annak idején, amikor megtudta, hogy megkapta a szerepet, elolvasta a művet, de az abból készült színházi- és filmfeldolgozásokat nem nézte meg.

Szereti maga megoldania szerepet, nem másoktól ellesni; ez nehezebb, de élvezetesebb, közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!