Kultúra

2016.11.27. 12:55

Mosolyt csalni az arcokra, derűt a szívekbe

Zirc– „Jót tenni jó” mottóval jótékonysági délutánt szervezett a római katolikus plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus karitász csoportja a ciszterci apátság Gobelin-termében.

Müller Anikó Hanga

Huszár Lőrinc ciszterci plébános atya köszöntötte Takáts István érseki kancellárt és Szíjártó László pápai kerületi esperes-plébánost, a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász igazgatóját. Elmondta, az immár hagyományos, Szent Erzsébethez kötődő programmal a karitász önkéntesei összehozzák azokat, akik segíteni akarnak, azokkal, akik segítséget remélnek. Az emberek ügyes-bajos dolgai ettől nem oldódnak meg, de ha mosolyt csalnak az arcukra, derűt a szívükbe, lelkükbe, az nagy eredmény. Takáts István – a rendezvény fővédnöke – örömét fejezte ki, hogy részese lehet az eseménynek.

Takáts István érseki kancellár, a rendezvény fővédnöke a szeretetről beszélt

Az összejövetel jelképeként megidézte a Davidikum kollégiuma kápolnájának rendhagyó művészi ábrázolással megalkotott feszületét, mely egy Észak-olasz búcsújáróhely keresztjének másolata, s a hozzá fűzött gondolatmenet az összejövetel mottójává vált. Krisztus keze és lába csorba, ennek magyarázata: „Krisztusnak nincsen karja és lába, mert ti vagytok Krisztus karja és lába, általatok tud másokat megölelni, könnyet letörölni, sebet bekötözni, másokhoz megérkezni.”

Lélekemelő gondolatokat mondott a szeretetről, az egymásra figyelésről, arról, életünkben mi a múlandó és mi a maradandó. – Jó itt lenni, ennyi jó ember között. A szeretet szép ismérve, hogy kiszolgáltatja magát, rábízza magát arra, akit szeret, Krisztusban Isten szeretete jött el közénk, és ha mi ennek nem leszünk eszközei, akkor ez a szeretet látszólag tehetetlen. A világ egészen más lenne, ha mulasztásainkat számba vennénk, gondolánk az elmaradt mosolyra, ölelésre, köszönetmondásra, bocsánatkérésre, ennek hiánya az, ami mérgez. Milyen jó lenne, ha a nap végén nem mulasztásainkat vennénk számba, hanem a jó dolgokat, így válva Krisztus karjává és lábává.

Fellépett a cseszneki Zörög néptáncegyüttes is, jobbra Huszár Lőrinc és Nagy Lénárd ciszterci atyák

A szeretet – bárkitől kaptuk, még ha nincs is már velünk – maradandó, mondta. Az ünnepi műsorban verssel közreműködött Tárkányi Nagy Roberta és Ulrich Attila, fuvolán játszott Rezsőfi Lívia, Palánkai Tünde, Palánkai Hanna, fellépett az olaszfalui Szivárvány Kamarakórus Jakabné Kiss Éva művészeti vezető vezényletével, Géring Klára zongorakíséretével, az Innergarden Acoustic Restás Gergővel és Ujvári László Lehellel, valamint a cseszneki Zörög néptáncegyüttes. A fellépőknek jelképes kis ajándékkal kedveskedett a szervező csapat és a vöröskereszt zirci területi szervezete. Ulrich Józsefné, a karitász csoport elnöke köszönetet mondott a szereplőknek, az adományozóknak, a résztvevőket a karitász önkéntesei és a barátnők teával, saját készítésű süteménnyel kínálták. Az esten kettőszáz harminc-négyezer forint bevétel gyűlt össze, melyet a rászoruló családok karácsonyi csomagjainak tartalmára és számukra vásárolt tűzifára költik a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!