Kultúra

2017.01.28. 15:58

Borbély László versmondó emlékére - Emlékezés és ünnep

Veszprém – Ünneppé vált az elmúlt huszonnyolc év alatt a Borbély László versmondó emlékére létrehozott rendezvény.

Kutasi Zsófia

Ezzel a gondolattal köszöntötte a résztvevőket a Versbarátok találkozóján Sz. Csordás Éva, a szervező TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője az Agórában szombaton.

A Versbarátok találkozóján Sz. Csordás Éva, a szervező TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője köszöntötte a résztvevőket az Agórában

A Versbarátok találkozója 1990-től egy megemlékezéssel indult. 1989-ben hunyt el Borbély László versmondó az irodalmi színpad tagja. Pintér Tibor, az irodalmi színpad alapítójának és egykori vezetőjének kezdeményezésére Borbély László halálának emlékére, minden év január 27-e környékén indították el a Versmondók napját. Az évek alatt a rendezvény kibővült és a szervezők célja immár az lett, hogy ez az alkalom ez ne csak a versmondók, hanem egyben a versbarátok találkozója legyen. Az is részt vehet rajta, aki szívesen hallgatja a verseket, de aki szeretné, felolvashatja egy-egy kedvenc idézetét is. Sz. Csordás Éva elmondta, szabad lehetőségeket kínáló délután ez. Immár az is hagyomány, hogy a rendezvény előtt a résztvevők közül többen meglátogatják az irodalmi színpad elhunyt tagjainak sírjait.

- A találkozó célja, többek között, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy az irodalmi színpad, a barátok, a versmondók együtt lehessenek és az amatőr csoportok, versmondók is megszólalhassanak. Az egész lelkületét a versek szeretete adja – fogalmazott Sz. Csordás Éva.

A találkozón Borbély László emlékére mécsest gyújtottak, elhangzott egy vers Borbély László és Pintér Tibor előadásában archív felvételről. Az irodalmi színpad tagjai kedvenc verseikből előadtak egy verskört, majd Kanyár Erika legújabb haiku kötetét mutatta be Simon Gábor nyelvész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!