Kultúra

2017.02.05. 17:01

Bertalan Rózsára, a gyógyító képzőművészre emlékezünk

Az 1960-as évek veszprémi középiskolai korosztálya máig mélyrehatóan emlékezik az Állami Tanítóképző, majd a Kállai Éva Gimnázium jeles, emblematikus képzőművész tanárára.

Jákói Bernadett

Mára csak kevesek által ismert a tény, hogy tanári pályafutása mellett önkéntes vöröskeresztes ápolónőként önzetlenül gondozta a II. világháború sebesült katonáit is.

Bertalan Rózsa önkéntes

Így emlékeznek a tanítványok Bertalan Rózsára  az iskolai tablóképeken

Bertalan Rózsa Veszprémben született 1900. január 3.-án, gyermekéveit is itt töltötte. 1919-ben elvégezte a Kegyesrendi Gimnáziumot, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett. 1924-ben kapta meg képzőművész oklevelét. Frissen végzett művész-tanárként 1925-től a budapesti VI. kerületi Állami Mária Terézia Leánygimnáziumban kezdett, majd 1950-59 között a Veszprémi Állami Tanítóképzőben művészettörténetet, kézimunkát, közgazdasági és társadalmi ismereteket, földrajzot tanított a hallgatóknak. Később ugyanitt Igazgatóhelyettesként is tevékenykedett. Olaszul, németül kiválóan beszélt. Mint fiatal tanár-képzőművész 1926-28 között 2-3 hetes külföldi tanulmányutakon vett részt, ez időben került sor az első önálló kiállítására Székesfehérváron. Megfordult Velence, Róma, Firenze képtáraiban, ahol tanulmányokat készített. 1931-ben a perugiai nyári egyetem nyelvi és műtörténeti hallgatója volt 4 hétig. Több kiállításon is részt vett az Okleveles Képzőművészek Országos Szövetsége, a Nemzeti Szalon, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Társaság rendezésében.

Egyik jeles alkotása a veszprémi szimfonikusokról Zámbó István vezényletével

A II. világháború alatt hazafias elkötelezettségből önként jelentkezett betegápolói tanfolyamra, Székesfehérvárra, az akkori M.kir. 516.sz hadikórházba. A tanfolyam elvégzése után 1944 májusától ugyanaz év december végéig ebben a kórházban ápolta a sebesülteket. A front oda érkezével a híres Balatoni csata idején Kiváló Minősítéssel áthelyezték Veszprémbe, az Irgalmas Nővérek tanintézetében helyett kapott M.kir. 7.sz. Honvéd tábori Kórházba. A sebészeti kötőzőben 1945 januártól március végéig naponta teljesített szolgálatot. 1945 után elvégezte a Tanítói Szövetkezeti majd a Tankerületi Világnézeti Tanfolyamot is. Az Irgalmas Nővérek Tanintézetéből államosított későbbi Kállai Éva Leánygimnázium képzőművész tanáraként az iskola névadó ünnepségére egy fénykép alapján megfestette Kállai Éva olajportréját, ami 1989-ig az iskola főépületének lépcsőházában volt látható. Művei, alkotásai jelenleg is több intézményben őrzik képzőművész munkásságának emlékét. Nemcsak a festővászonra festett, hanem tanárként egykori tanítványai emlékezetében is alkotott szellemi maradandót. Bertalan Rózsa, régi tanítványai kedves megszólításával csak Rózsa néni, 87 éves korában, 1987. februárjában hunyt el.  30 éve, hogy már nincs közöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!