Kultúra

2017.07.13. 15:38

Ütőhangszeresként tűnt ki a Virtuózok mezőnyből a pápai Nyilas Gyöngyvér

Pápa – A pápai Nyilas Gyöngyvér mindörökre beírta magát a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató történetébe, ugyanis talentumaival, ritka hangszereivel, megnyerő személyiségével elvarázsolta a publikumot.

Laskovics Márió

A tavasz folyamán a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor harmadik évadában a pápai Nyilas Gyöngyvér bejutott kategóriája, a Tinik legjobbjai közé, és még a végső győzelemre is esélye volt. Végül népes rajongótáborának ilyetén reményei szertefoszlottak, mikor is nem ő, hanem egy erdélyi hegedűs fiú jutott a fináléba.

Azonban Gyöngyvér – vagy ahogy családja, barátai szólítják: Bibi – páratlan teljesítménye még így is megsüvegelendő, elismerésre méltó, hiszen a műsor eddigi történetében egyedüli ütőhangszeresként szerepelhetett élő adásokban, s juthatott el ilyen magasra.

Nyilas Gyöngyvér találkozása a Virtuózok fővédnökével, Herczegh Anita asszonnyal

Továbbá kijelenthetjük, hogy az ifjú hölgy kiérdemelte a Tini kategória legjobb női versenyzője címet, bájos kisugárzása átsütött a képernyőn is. Hanyag eleganciájával, egyfajta vagabondként (ahogy tanára mondta róla) elérte azt, amit - a szimfonikus zenekarokban általában háttérbe szorított, de a zene ritmikai alapjainak megteremtéséért felelős, a szóló műfajban eleddig kevésbé alkalmazott - ütősként elérhetett, emelve ezáltal a ritmusszekció presztízsét.

A pápai lány Sándor-palotai fellépésén is elkápráztatta virtuóz játékával a hallgatóságát

Sokoldalú tehetsége mellett - tudniillik, hogy mindhárom fellépésekor más hangszeren (marimbán, vibrafonon, és xilofonon) játszott -, megszólalásaival, nyilatkozataival is mezőnybeli kortársai fölé magasodott. Rajongótábora megrökönyödésére azonban különdíjban sem részesült. Ámbár több szóló fellépésre kapott felkérést, például a zsűritag Batta Andrástól, a szolnoki fúvószenekartól vagy épp pallérozódásának előző helyszínétől, a Bartók Béla Zeneiskolától.

A budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuló lány elárulta, bár jól jött volna némi apanázs a továbbtanulásához, de egyáltalán nem csalódott, hogy nem ő nyerte meg a versenyt. Büszke arra, ahova eljutott, és amennyit a hangszereiből meg tudott mutatni. Úgy gondolja, így legalább még nyitva állnak előtte a lehetőségek, nem skatulyázhatja be senki, továbbra is járhatja a saját útját.

Nyilas Gyöngyvér édesanyjával és Herczegh Anita asszonnyal a Sándor-palotában

Mint mondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Herczegh Anita, a műsor fővédnöke meghívására részt vehetett a döntő utáni, május 28-i fogadáson a Sándor-palotában, ahol a köztársasági elnök felesége körbekalauzolta a kilenc döntőst, akik koncerttel kedveskedtek neki.

Gyöngyvért testileg kissé megviselte a feszített tempójú műsorstruktúra, ugyanis pár hét leforgása alatt kellett profi szinten megtanulnia a darabokat, miközben az iskolai kötelezettségeit sem hanyagolhatta el. Főleg az utolsó heti nagyfokú igénybevételtől jelentkezett intenzívebben fájdalom az alkarjában, a döntőben már bekötözött kézzel állt színpadra.

A focistaként is aktív zenészpalánta Virtuózok-beli teljesítményéért egy kupát vehetett át klubja ügyvezető igazgatójától, Tóth Pétertől (forrás: PELC)

- A xilofonon való játék nagyon nehéz és kifinomult technikát igényel. Mivel ezt még nem sikerült teljes mértékben elsajátítanom, ezért fájdult meg tőle a kezem – magyarázza szerényen.

Hozzátéve, a párhuzamosan, a fináléra gyakorolt két másik darab feleannyira sem fárasztotta. Napi szinten átlagban öt órát gyakorolt, ezért társadalmi élete is lecsökkent. Nyáron, amennyire teheti, igyekszik kipihenni magát, hogy elejét vegye az ínhüvelygyulladás krónikussá válásának.

Pápa városa méltán lehet büszke a focistaként is aktív zenészpalántára, akinek teljesítményét sportegyesülete, a Pápai Egyesített Labdarúgó Club egy kupával ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!