Kultúra

2013.11.18. 09:13

Nívódíjat kapott a harminc éves a fúvószenekar

Tapolca - Nívódíjjal ismerte el a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar munkáját a Magyar fúvószenei és mazsorett szövetség. A díjat a szövetség elnöke, Dohos László Liszt-díjas karnagy a közelmúltban rendezett harminc éves jubileumi hangversenyen adta át Péni Bélának.

Szijártó János

A kitüntetett tapolcai fúvósok karnagya elmondta, nagy megtiszteltetés számukra a Nívódíj, hiszen ezt évente csak egyetlen hazai zenekar számára ítélik oda. Nem a harminc éves évforduló játszott ebben szerepet, hiszen a szövetség mindig a közelmúltban mutatott teljesítményt értékeli és az alapján ítélik oda a rangos elismerést. Ez az idén Tapolcára került, valamennyi zenekari tag örömére. Az már csak egy kedves gesztus volt Dohos Lászlóék részéről, hogy a sokak által megtekintett, jubileumi koncerten adták át a NívódÍjat.

- Én tudtam róla, de a zenakari tagok nem, és a közönség számára is meglepetés volt. Jó érzéssel hallgattuk a percekig zúgó vastapsot, és jó belegondolni abba, hogy három évtizedes működés után is képesek vagyunk minőségi zenét, nívós produkciót bemutatni. Ezzel együtt tény, hogy ismét jelentős fiatalítás várható nálunk, hiszen a tagok jönnek, mennek, és pótolni szükséges a távozókat. Sajnos sokan megélhetési gondok miatt hagyják el a várost, így a zenekart is.  Helyettük az ifjabb generáció építjük be, ami azt jelenti, hogy a  minőségből nem, de a mennyiségből engednünk kell. Hatalmas a repertoárunk, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra megtanulni az újakkal. De dolgozunk tovább és szeretnénk még sok kerek évfordulót ünnepelni Tapolcán - hangsúlyozta Péni Béla.

Nívódíjat kapott a Péni Béla karnagy által irányított Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar. Fotó: Szijártó János

A fúvószenekar megalapításának ötletét 1983-ban az akkor még erős bauxitbánya vállalat támogatta, majd jelentős támogatást nyújtott mintegy másfél évtizeden keresztül a működéshez, a belföldi és külföldi utazásokhoz, fellépésekhez. A zenekar ebben az esztendőben, május elsején lépett fel először, akkor a létszám mindössze tizenöt főt számlált. Azóta több, mint százan fordultak meg az együttesben. Az alapítás utáni években a csapat rendszeres résztvevője lett a bányásznapoknak, a városi rendezvényeknek. Fejlődésükre jelentős hatást gyakorolt az első külföldi utazás, az első idegenbeli bemutatkozás.  1988-ban Svájcban arattak szép sikert, ami lökést adott a tapolcai együttesnek.  A zenekar a harminc év alatt számos sikeres fellépést tud maga mögött, ebben sok hazai és több külföldi bemutatkozást lehetne felsorolni. 


A fúvószenekar három alkalommal kért minősítést, vállalva a szakma legnevesebb képviselői előtti megmérettetést. 1992-ben show-kategóriában és koncertzenekari kategóriában is ezüstdiplomát szereztek. 2001-ben  koncertzenekari és szórakoztató kategóriában kiemelt aranydiplomát, nemzetiségi kategóriában aranydiplomát kaptak. A harmadik minősítés 2008-ban történt, amikor megismételték a hét évvel korábbi kiemelkedő teljesítményt, koncertzenekari és szórakoztató kategóriában megint kiemelt aranydiplomát szereztek.

A tapolcai fúvószenekar repertoárjában hatvan induló, tíz himnusz, húsz filmzene, huszonöt szólóhangszeres mű szerepel, továbbá külföldi és hazai szerzők egyéb műveiből kilencvenet tanultak meg fennállásuk óta.  Péni Béla vezetésével értéket teremtettek a tapolcaiak és hazánk fúvószenekarai között ma kiemelt helyen jegyzik őket. Ezt jól példázza, érzékelteti a számukra megítélt Nívódíj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!