Kultúra

2016.08.10. 10:28

Oktat és szervez a keramikus

Sümeg - Alkotóműhelyt rendezett be Oszkai Réka, aki sikeres keramikusként tapasztalta, hogy az emberekben egyre nagyobb az igény az önkifejezésre.

Tisler Anna

A munkássága iránt érdeklődők karácsony, húsvét vagy valamely jelentős családi esemény előtt gyakran kérdezték tőle, hogyan tudnák ők maguk formába önteni az elképzelésüket. Réka örömmel segített, de tudta, ha volna hol bemutatni és közösen gyakorolni az alapokat, hasznosabb lenne. Szülei lakásának tetőterében berendezte a műtermet, ahol már gyerekcsoportokat is tud fogadni.

- Szeretném, ha a gyerekek megnézhetnék, az alkotói folyamatokat, azt, hogy az agyagból hogyan lesz tündér, csiga, vagy bármi más, amit a fantázia szül - mondta. - Jó volna, ha nem csupán a végeredményt láthatnák, hanem azokat a lépéseket is, melyek szükségesek egy kerámiafigura születéséhez. Ki is próbálhatnák, milyen öröm maga az alkotás, és főként az, amikor elkészül a darab. Aki kiskorában ezt átélte, nagyobb eséllyel válik művészetkedvelő felnőtté.

Az alkotás különböző élethelyzetben segít a történtek feldolgozásában. Réka most az elengedő édesanya korszakot éli. Fiát felvették egyetemre, így szeptembertől kollégista lesz. Lánya már a második évét kezdi Szombathelyen a művészeti szakközépiskolában, Így a család időbeosztása is változik, hétvégén majd több időt töltenek együtt, hétköznapokon este viszont több idő jut az alkotásra.

Oszkai Réka egyik alkotásával Fotó: Tisler Anna

Réka munkáin egy ideje gyakran látható a papsárkány, madár vagy léghajó motívum, amely számára az elengedés szimbóluma. Áttört szoknyás tündéreket, asszonyokat, mesemondókat is készít amelyekbe mécsest lehet tenni, mely beragyogja a helyiséget. Ezzel már a téli ünnepekre készül. A mécses lángja, fénye, melege, ősi energiája fonja össze a szimbólumokat kerek egésszé. A Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület felkérésére készítette Bíborkát, amelyiket a virágosítási verseny győztese kap ajándékba. Már csak pár napot kell várni arra, hogy kiderüljön, ki a győztes.

Réka kiállításokra is készül. Ősszel Káptalanfán, az adventi időszakban pedig Fertőszéplakon, a Széchenyi kastélyban lesznek láthatóak az alkotásai. A művészet közösséget is teremt, vallja Réka, aki a helyi múzeum szakmai vezetőjeként több szakmai programot és kiállítást szervezett a városban és a térségben élő alkotóknak. Bemutatkoztak már fazekasok, fafaragók, csipkekészítők, mézeskalácskészitő, fotósok. A látogatók közül többen elmondták, előtte nem is gondolták, hogy a szomszédjuk, ismerősük ilyen dolgokkal foglalkozik. Az alkotóknak is öröm, ha a környezetük megismeri őket, mások viszont kedvet kapnak az önkifejezésnek valamely módjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!