Kultúra

2015.09.18. 17:53

ARC: poénos, kreatív és kritikus

Budapest - Poénos, kreatív és kemény társadalomkritikát közvetít az immár 15. alkalommal megrendezett óriásplakát-kiállítás az 56-osok terén. A 94 pályamű szűk keresztmetszetét adja annak, milyen meghökkentő gondolatokat szül a magyar álom szókapcsolat.

Osváth Sarolta

Miről álmodsz, és mekkorát? Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy arról, hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer? Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, haza, család? Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven? Van olyan, hogy magyar álom? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni? - ezekkel a kérdésekkel hirdették meg idén az ARC óriásplakát-kiállítás pályázatát, amely ezúttal nagyon sok fiatal, kreatív alkotót ihletett meg. A pályázaton a főtémán kívül bármilyen szabadon választott ötlettel, témával lehetett indulni.

A többség azonban a magyar álom témájánál maradva a magyar valóságban és a személyes életükben feszítő kérdéseket, problémákat fogalmazta meg.

Az első helyezett Kelemen Orsolya Magyar Feeling című plakátja (balról) a Magyar álom címmel megnyílt 15. ARC plakátkiállításon
MTI-fotó: Marjai János

Dühöng a kreativitás - fogalmazta meg sommásan véleményét egy látogató, ami jól kifejezi a szólás- és véleményszabadságot hangsúlyozó plakátkiállítás hangulatát. A zsűri első díját Kelemen Orsolya Magyar feeling című alkotása nyerte el: a plakát női alakot ábrázol, aki hóna alatt a csecsemőjével egy szögesdrót kerítésen magasugrik, fejénél az olimpiai öt karika és a felirat: Budapest 2024. A pályázaton most először induló fiatal grafikus a mű születéséről ezt mondta: - Dühös voltam. Elborzasztott, ami körülöttem történik. Tisztán akartam közvetíteni, hogyan látom a dolgokat. Átgondoltam, amit hallottam, láttam, olvastam. Amikor megformálódott bennem az ötlet, igazi heuréka-pillanat volt, követve azzal, hogy fel kellett tennem a kérdést: Nem rohadtul groteszk ez? A válasz igen, de az ország helyzete is groteszk.

A másodiknak járó díjat Faragó Sándor kapta Merj nagyot álmodni! című munkájáért, amely azt az igaz történetet meséli el, amikor a Margit hídon egy csuklós busz vezetője meg akart fordulni. Nem sikerült neki, de legalább mert nagyot álmodni . A harmadik helyezett Kiss Ferenc lett Ismeretlen festő című alkotásával, amely egy másik köztéri, lefestett plakát fotója.

Az ARC kiállításhoz kapcsolódva szeptember 27-ig 14 civil szervezetet bemutató kamarakiállítás is látható Hétköznapi csodák címmel.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!